X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Fidel Castro a murit. Cenușa dictatorului va fi îngropată pe 4 decembrie (FOTO)

26 noi. 2016,, 13:23   Externe
5865 7
Фидель Кастро умер. Похороны состоятся 4 декабря
Foto: libertatea.ro

Fidel Castro a murit, vineri noaptea.


Anunțul a fost făcut de fratele lui, actualul președinte, Raul Castro, într-o declarație scurtă la televiziunea de stat. Fostul lider cubanez va rămîne mereu în istorie drept o personalitate controversată, dar și un revoluționar care a luptat toată viața pentru a transforma și a menține Cuba într-un stat socialist. Fidel Castro, care s-a retras dupa 45 de ani în fruntea Cubei, a murit la vîrsta de 90 de ani.

UPDATE 12.50: Guvernul cubanez a anunțat sîmbătă dimineață că cenușa lui Fidel Castro va fi îngropată la cimitirul Mos Ifigenia din Santiago de Cuba pe 4 decembrie. Cubanezii vor putea să aducă un omagiu lui Fidel Castro la Memorialul José Martí din Havana, pe 28 și 29 noiembrie. O paradă va avea loc în Havana pe 29 noiembrie, la ora 19.00.

În ziua următoare, cenușa lui Castro va fi începe o călătorie de patru zile într-un convoi de-a lungul traseului care comemorează victoria sa din 1959.

La 4 decembrie, la 7 dimineața, cenușa lui va fi îngropată la cimitirul Mos Ifigenia, locul de odihnă al eroului cubanez José Martí și ale numeroase alte figuri importante din istoria țării.

UPDATE 12.19: Pentru că Raul a anunțat vestea morții fratelui său, aseară, aproape de miezul nopții, mulți turiști aflați în Cuba nu știu nimic despre moartea fostului dictator, iar străziile sînt pustii.

UPDATE 12.15: Pe internet a început să circule o poză falsă care îl arată pe Fidel Castro, într-un pat, unde zace fără suflare. Deși de multe ori, moartea fostului dictator a fost anunțată, în mod eronat, de data aceasta, decesul lui Fidel a fost confirmat de fratele lui, Raul, vestea șocînd întreaga lume.

UPDATE 12.00: Autoritățile cubaneze au decretat nouă zile de doliu național, în urma morții fostului lider cubanez. „În timpul perioadei de doliu, toate evenimentele și activitățile publice vor fi oprite, steagurile vor fi coborîte în bernă, iar posturile de televiziune și radiourile vor difuza doar jurnale informative și programe istorice și patriotice.

UPDATE 11.20: Potrivit tradiiei, cubanezii se așteaptă la o mobilizare uriașă pentru funeraliile publice ale fostului lider și oamenii au început să speculeze deja ce lideri ar lumii vor fi prezenți la eveniment.

UPDATE 11.00: Fundația Nelson Mandela a transmis condoleanțe poprului și guvernului cubanez. Mandela spunea că revoluția cubanezăă a fost „o sursă de inspirație pentru toți cei care iubesc libertatea”.

UPDATE 10.35: Liderii lumii au început să reacționeze în urma veștii neașteptate că Fidel Castro s-a stins din viață, vineri noaptea, la vîrsta de 90 de ani. Primul lider care a transmis un mesaj pe Twitter a fost președintele Mexicului, Enrique Peña Nieto.

UPDATE 10.18: La scurt timp după anunțul morții fostului lider cubanez Fidel Castro, sute de cubanezi stabiliți în Miami, în Mica Havana, au ieșit pe străzi pentru a-și manifesta bucuria, precizînd că moartea lui poate deschide calea pentru o schimbare adevărată în Cuba.

UPDATE: Liderul cubanez s-a stins din viață, vineri noaptea, la ora locală 22:29. Presedintele cubanez, Raul, a precizat că în următoarele ore vor fi făcute publice informațiile privind înmormîntarea lui Fidel Castro, care va fi incinerat astăzi, așa cum a cerut. „Drag popor cubanez, cu profundă durere apar în faţa voastră şi a prietenilor noştri din America şi din toată lumea ca să vă informez că azi, 25 noiembrie 2016, la ora 22:29,(sîmbătă, 5.29, ora Romîniei), a murit comandantul şi liderul Revoluţiei cubaneze, Fidel Castro”, a anunţat Raul Castro într-un discurs transmis în direct la televiziunea publică din Cuba.

Nu se știe cauza morții, însă „El Lider Maximo” s-a retras din viața publică din 2006 din motive de sănătate și a cedat puterea fratelui său Raul. Fidel Castro este unul dintre ultimii giganţi politici în viaţă ai secolului 20. El a fost vizat de peste 600 de tentative de atentat.

Fidel a fost văzut pentru ultima dată în public, în luna august, chiar de ziua lui de naștere, la aproape jumătate de an de absență și părea în formă bună.

Copilăria și adolescența

Fidel Castro s-a născut pe 13 august 1926 la Biran, în privincia cubaneză Oriente. Tatăl său era un fermier spaniol bogat, iar masa sa avea origini foarte modeste. Provenit din Galicia şi de origine foarte modestă, tatăl său va strînge în Cuba o avere considerabilă (o plantaţie de zahăr proprie, un teren de 800 ha şi altul închiriat de 10 000 ha)., astfel că Fidel a cunoscut de mic agricultura, problemele sociale, dar și lipsurile familiilor simple de la țară.

La 13 ani el a avut proma sa acțiune care parcă anunța calea pe care o va urma. Fidel Castro i-a instigat pe lucrătorii de la trestia de zahăr să organizeze o grevă împotriva tatălui său.

Fidel Castro a fost educat la școli catolice, unde a avut rezultate foarte bune, unde a rămas în amintirea profesorilor ca un elev activ din punct de vedere sportiv, cu o memorie excelentă şi cu un real talent oratoric. El a studiat apoi dreptul la Universitatea din Havana, unde a descoperit un mediu complet diferit față de cel din școlile catolice. Campusul în care a locuit era controlat de două grupări mafioate rivale, care influențau evenimentele politice ale capitalei prin violență și bani.

Fidel Castro a avut șansa să urmeze o carieră sportivă în baseball, în 1949 echipa New York Giants oferindu-I un contract. Acesta a refuzat însă, refuz care a fost unul surprinzător avînd în vedere că nimeni din America Latină nu mai făcuse acest lucru pînă atunci.

Fidel Castro – viața de familie

În 1948, Fidel Castro s-a căsătorit cu Mirta Diaz Balart, sora unuia dintre oficialii lui Batista, cei doi avînd un fiu. Mariajul s-a încheiat șapte ani mai tîrziu, în 1955. Fidel Castro mai are alți șapte copii, cu alte trei femei.

Fidel Castro – revoluționarul

Fidel Castro a luat parte la mai multe acțiuni revoluționare. În 1947 a participat la o revoltă în Republica Dominicacă împotriva generalului Rafael Trujilo, care a eșuat. Pentru a scăpa cu viață, Fidel Castro sare peste bordul navei pe care se afla și înoată 10 mile marine pentru a ajunge acasă. El a luat parte și la o mișcare internă desfășurată în Columbia, în urma căruia peste 3.500 de oameni și-au pierdut viața. Ulterior, el se implică în mișcare de independență a unor state printre care Puerto Rico, Venezuela, Columbia, Panama, state care vor să stopeze politica colonialistă a SUA în America Latină.

Pe plan politic, Fidel Castro a devenit membru al Partidului Popular Cubanez, fondat în 1947 pe următoarele principii: naționalism, antiimprerialism, independență economică, liberate politică și dreptate socială.

A făcut parte din partid pînă la desființarea formațiunii politice. Ulterior, el a înființat o organizație de tineret, iar mai tărziu va deschide un cabinet de avocatură pentru oamenii săraci.

După ce Batista Fulgencio a devenit șeful Cubei, punînd bazele unei dictatori corupte, Fidel Castro a început lupta împoriva sa. După ce metodele legale au eșuat, el a organizat o lovitură de forță pentru a declanșa o insurecție. În 1953, el încearcă să ocupe fortăreaţa La Moncada din Santiago de Cuba, însă planul său dă greş, iar el ajunge în spatele gratiilor. În timpul procesului, Fidel Castro acuză regimul de ilegalitate, abuzuri şi declară că doreşte să reformeze şi să democratizeze Cuba. Ca încheiere a pledoariei sale rosteşte celebra frază „Istoria mă va absolvi.”

A fost condamnat la 15 ani de închisoare, iar după ispășira pedepsei a fondat „Mişcarea de la 26 iulie” şi a plecat în exil în Mexic, unde a început colaborarea cu argentinianul Ernesto Che Guevara sprijinindu-se şi pe ajutorul fratelui său, Raul.

În Mexic el hotărăşte să înceapă un război de guerilă în Cuba prin care să izbutească să preia controlul în defavoarea lui Batista. Anul următor, pe 25 noiembrie 1956, revine cu aceşti colaboratori de încredere şi declanşează în Cuba mai multe centre ale războiului de guerilă. Aceasta este perioada în care Partidul Socialis Popular Cubanez va lua legătura cu rebelii şi îi va sprijini.

Guerila triumfă cu sprijinul poporului şi a unei mişcări clandestine urbane, iar Batista e silit să fugă în timp ce Fidel Castro preia puterea, în 1959.

Cuba, sub conducerea Fidel Castro

Sub conducerea sa, Cuba s-a apropiat de URSS, devenind la rîndul său un stat socialist. În ciuda vecinătății cu SUA, Fidel Castro a reușit să pastreze țara socialistă și să o modeleze conform viziunilor sale.

Fidel Castro a fost vizat de mai multe tentative ale SUA de a-l înlătura de la putere. Printre acestea se numără și invazia eșuată din Golful Porcilor, din 1961. Peste 1.000 de exilați cubanezi, antrenați și finanțați de CIA, au debarcat în Gulful Porcilor, însă după 72 de ore de luptă, au predat armele, asigurîndu-I astfel un triumf legendar lui Fidel Castro asupra “imperialismului”.

Un alt moment critic a fost criza rachetelor din Cuba, momentul cînd Războiul Rece a fost foarte aproape să devină război nuclear și să se transforme în Al Treilea Război Mondial. Totul a fost evitat în ultimul moment, datorită sîngelui rece de care au dat dovadă președintele american J.F. Kennedy și liderul rus Nikita Hrușciov.

Liderul Partidului Comunist și președinte, Fidel Castro a păstrat puterea într-un mod autoritar, iar în ciuda dificultăților din anii 1990, el a refuzat tranziția de la socialism la capitalism.

Fidel Castro a murit, moștenirea rămîne

După 45 de ani cît a durat regimul lui Fidel Castro, pe 19 aprilie 2011, acesta a predat, oficial, conducerea Partidului Comunist din Cuba fratelui său – Raul.

Fidel Castro a rezistat în faţa a zece preşedinţi americani (Eisenhower, Kennedy, Johnson, Nixon, Ford, Carter, Reagan, Bush senior, Clinton, Bush junior), a supravieţuit mai multor secretari generali sovietici, devenind liderul cu cea mai mare perioadă în care a condus un stat de pe parcursul întregului secol XX.

El aparţine generaţiei de insurgenţi ai secolulu XX alături de Nelson Mandela, Ho Shi Min, Ghe Guevara, Camilo Torres, Mehdi Ben Barka.

A avut relaţii apropiate cu unii dintre cei mai importanţi oameni politicii ai vremii sale, precum Tito, Hrusciov, Nelson Mandela, Indira Gandhi, Jiang Zemin, Nasser şi a cunoscut mai mulţi oameni de cultură care au lăsat moştenire un tezaur cultural nepreţuit (Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Ernest Hemingway, Gabriel Garcia Marquez, Gerard Depardieu, Steven Spielberg).
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?