Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Munteanu: Grupurile de putere ilicită blochează reformele

23 noi. 2016,, 13:31   Politică
2567 2

Foto: moldova.org

Moldova nu avansează pe calea reformelor, din cauza grupurilor clientelare care slăbesc competențele satului, consideră directorul IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, citat de NOI.md.


Munteanu s-a expus pe marginea acestei probleme în cadrul unor dezbateri publice în care a fost evaluată actuala strategie de comunicare a Delegației UE în Republica Moldova, ca țară-membră a Parteneriatului Estic. Discuțiile au avut loc în cadrul proiectului de cercetare academică “EU-STRAT”.

În opinia expertului, grupurile de putere ilicită pot bloca sau suspenda reforme sistemice din rațiuni de supraviețuire proprie. „Există o mare deficiență de funcționare a statului și aceasta nu se referă doar la acuzația frecventă de capturare a lui de către diverse grupuri clientelare, dar și la faptul că acestea pot bloca reformele necesare pentru creșterea competitivității economice și sociale, descurajînd populația activă, iar în consecință lovește și în partenerii externi ai RM, în particular în Uniunea Europeană, ca putere transformativă”, a explicat Igor Munteanu.

Directorul executiv al IDIS „Viitorul” a mai remarcat că oricîte condiționări ar impune UE în raport cu Republica Moldova, acestea nu vor provoca schimbări sistemice dacă societatea, partidele democratice, nu vor obține progrese reale.
„Cercetarea pe care ne-o propunem în cadrul EU-STRAT este de a identifica acești factori de blocaj, acele rețele de putere ilicită care reușesc să slăbească ori să captureze competențe ale statului”, a explicat Igor Munteanu, directorul IDIS Viitorul.

Fostul viceministru de Externe Iulian Groza a remarcat la rîndul său că asocierea conceptului de integrare europeană cu anumiți actori politici din Moldova a contribuit la discreditarea acestei idei. „Oricît de mult vom vorbi despre UE fără a explica, fără a veni cu acțiuni concrete, nu se va schimba percepția cetățeanului față de valorile europene”, a notat Groza.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?