Transnistria stiri: 1398
Preşedintele stiri: 4043

Harunjen – ambasadorilor: Nu repetaţi greşeala lui Filip!

17 noi. 2016,, 12:50   Societate
4061 0
Харунжен – послам: Не повторяйте ошибку Филипа!
Foto: zdg.md

Consulul general în Turcia, Veaceslav Filip, a fost implicat în schema perfectării actelor pentru refugiaţi din Orientul Mijlociu.


Prin aceasta el a subminat reputaţia misiunii diplomatice moldoveneşti, profitînd de poziția sa oficială. Diplomaţii moldoveni din alte ţări nu trebuie să creadă că participarea lor la sistemele de corupție nu vor fi reprimate aspru de către organele de drept. O declarație în acest sens a făcut procurorul general interimar, Eduard Harunjen, la o conferinţă de presă desfășurată astăzi, 17 noiembrie, comunică NOI.md.

Dosarul penal i-a fost deschis lui Veaceslav Filip recent şi a fost instrumentat de angajații Procuraturii Municipiului Chişinău în conlucrare cu reprezentanţii Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS). După cum a comunicat procurorul general interimar, dosarul a fost iniţiat după ce un cetăţean anonim s-a adresat în legătură cu solicitarea de mită pentru perfectarea urgentă a actelor. Se precizează că reclamantul este un cetăţean de origine arabă din ţările Orientului Apropiat şi se afla ilegal pe teritoriul Turciei. În prezent ancheta stabileşte cîţi imigranţi ilegali au beneficiat de „serviciile” lui Filip.

Eduard Harunjen a adăugat că în vizorul organelor de drept se află şi alţi angajați ai corpului diplomatic de la Istanbul, dar statutul de suspect i-a fost atribuit deocamdată doar lui Veaceslav Filip. „Ancheta de-abia a demarat, dar deja acum este clar cît de mult acest fapt poate să submineze securitatea naţională şi reputaţia Moldovei. Vreau să mă adresez diplomaţilor moldoveni din alte ţări, anunţîndu-i că orice manifestări de corupţie şi abuz în serviciu vor fi sever reprimare. Îi sfătui să nu repete greşelile lui Veaceslav Filip”, s-a adresat prin corespondenţă procurorul general interimar angajaților misiunilor diplomatice moldoveneşti de peste hotare.

Consulul general al Moldovei în Turcia, Veaceslav Filip, a fost reţinut pe Aeroportul Internaţional Chişinău în seara zilei de ieri, 16 noiembrie. El este suspectat de luare de mită în schimbul acordării unor anumite servicii consulare.

De menționat că astăzi a fost expusă reacţia Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene față de reţinerea consulului. Instituţia a îndemnat organele de drept, mass-media şi opinia publică să nu facă concluzii pripite şi să asigure respectarea prezumției de nevinovăție faţă de suspect pînă la elucidarea tuturor circumstanţelor cazului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?