X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Experți: Instrumentele administrative sînt folosite în defavoarea întreprinderilor

9 noi. 2016,, 11:01   Economie
2439 2
Foto: viitorul.org

Problemele competitivității există pe ambele maluri ale Nistrului, diferă doar amplitudinea acestora, concluzionează experții IDIS „Viitorul” Viorel Chivriga și Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii ”60 de minute de realism economic”, citați de NOI.md.


Potrivit lor, instituțiile din ambele regiuni au rămas birocratice și utilizează foarte des instrumentele administrative în defavoarea întreprinderilor. Cu toate acestea, competitivitatea întreprinderilor din dreapta Nistrului a avansat în ultimii ca urmare a implementării Acordului de asociere, spun experții.

„Problema standardelor învechite au ținut Moldova pe loc, iar odată cu Acordul cu privire la zona de liber schimb au fost aprobate o serie de norme europene. Asta cînd la Tiraspol instituțiile au rămas neschimbate cu cadre neinstruite”, a explicat economistul Viorel Chivriga.

Acesta a remarcat că, pentru creșterea competitivității, instituțiile de stat ar trebui să fie mai responsabile, mai cooperante și mai active. „Moldova are un cadru general de reglementare foarte bun în ceea ce privește comerțul internațional. De aceea, este important ca agenții economici din stînga Nistrului să beneficieze de oportunitățile oferite de cadrul legal existent în Republica Moldova”.

Expertul Veaceslav Ioniță susține că agenții economici manifestă interes pentru partea dreapta a Nistrului, în condițiile în care jumătate din vînzări le fac aici. Potrivit lui, businessul de pe ambele maluri nu se poate dezvolta în egală măsură, deoarece sistemul bancar e diferit. „În dreapta Nistrului situația este mult mai bună față de stînga Nistrului, unde există cîteva bănci, și acelea controlate de stat. Asigurările și serviciile financiare nebancare, la fel, sînt foarte slab dezvoltate”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?