X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Estonia și Finlanda anunță că avioane rusești au intrat în spațiile lor aeriene

7 oct. 2016,, 23:00   Externe
5068 6

Эстония и Финляндия обвинили Россию в нарушении своих границ
Foto: agerpres.ro

Estonia a anunțat că un avion rusesc i-a încălcat spațiul aerian vineri, la cîteva ore după ce Finlanda vecină a declarat că două avioane ale aceluiași stat au trecut peste teritoriul ei în timp ce se pregătea să semneze un pact de apărare cu Statele Unite, relatează Reuters.


Moscova a negat că a trimis avioane dincolo de granițe — dar potrivit unui analist finlandez, Rusia ar fi efectuat zborurile pentru a reaminti influența sa în timp ce țările din regiune caută să-și consolideze legăturile cu Occidentul.

Ministerul eston al Apărării a afirmat că un avion de luptă rusesc a intrat în spațiul său aerian pentru mai puțin de un minut cu transponderul oprit la ora 2.38 (23.38 GMT joi).

Helsinki la rîndul său a anunțat că două avioane SU-27 au intrat în spațiul aerian finlandez joi după-amiază și seară, peste Golful Finic ce separă Finlanda de Estonia.

"Luăm aceste incidente în serios", a declarat reporterilor ministrul finlandez al apărării Jussi Niinistö. "A avea două încălcări suspectate (ale spațiului aerian) în aceeași zi este ceva excepțional".

Ministerul rus al Apărării a respins aceste informații, afirmînd că avioanele militare SU-27 au efectuat zboruri de antrenament joi și vineri deasupra apelor neutre, potrivit agențiilor de presă ruse.

Finlanda a devenit tot mai îngrijorată de activitățile militare ale Rusiei cu care împarte o frontieră terestră lungă de 1.300 km — mai ales după anexarea de către Moscova a regiunii ucrainene Crimeea.

Ca răspuns, Finlanda a întărit cooperarea cu Suedia și promovează legături mai strînse cu NATO. Vineri, Finlanda a semnat un acord de cooperare în domeniul apărării cu Statele Unite, care acoperă formarea și schimbul de informații dar nu și asistența militară.

"Este pozitiv faptul că Statele Unite sînt interesate de situația de securitate în Europa de Nord și colaborarea cu țările din regiune. Vedem acest lucru ca un element stabilizator", a declarat Niinistö.

El a refuzat să speculeze dacă Rusia a încercat să-și arate forța înainte de întîlnirea sa cu secretarul adjunct al apărării SUA Robert Work.

Dar potrivit lui Charly Salonius-Pasternak, analist la Institutul de Afaceri Internaționale finlandez, este "foarte credibil că prin încălcările spațiului aerian Rusia vrea să reamintească: Hei, noi sîntem încă aici", notează Reuters.

"Nu îi costă nimic și pot vedea că aceste încălcări au un efect asupra Finlandei", a declarat el la radio-televiziunea publică YLE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?