Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Poroșenko: Rusia a transformat Crimeea într-un lagăr de concentrare

16 sep. 2016,, 19:00   Externe
7097 16

Порошенко: Россия превращает Крым в концлагерь
Foto: russian.rt.com

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a acuzat vineri Rusia că a transformat Crimeea într-un lagăr de concentrare și a cerut statelor occidentale să extindă sancțiunile economice împotriva Rusiei.


El a făcut aceste declarații la forumul Strategia Europeană de la Yalta (Yalta European Strategy — YES), ce a avut loc la Kiev. După anexarea Crimeii, acest forum nu se mai desfășoară la Yalta, însă i-a fost păstrat numele.

Poroșenko a afirmat că Rusia a urmărit „o politică de represiune” împotriva cetățenilor ucrainieni din Crimeea, inclusiv a tătarilor din Crimeea, de cînd a preluat controlul peninsulei, în martie 2014. Acesta a subliniat că SUA, UE și alte state ar trebui să mențină sancțiunile existente impuse Rusiei și chiar să le extindă în anumite domenii. „Este necesar să se introducă noi sancțiuni. Nu vom reuși nimic fără sancțiuni”, a mai spus acesta.

„Moscova trebuie să înțeleagă că prețul acestor ilegalități va fi tot mai mare. Unul dintre motivele în favoarea sancțiunilor trebuie să fie alegerile parlamentare care se desfășoară pe teritoriul Ucrainei”, a explicat Poroșenko, referindu-se la scrutinul din Crimeea.

Pe de altă parte, Poroșenko a insistat că nu va convoca alegeri locale și nici nu va da prorușilor dreptul la autoguvernare în Donbas fără ca Moscova să garanteze securitatea în zona de conflict din estul separatist al Ucrainei. „O spun o dată pentru totdeauna. Niciun pas mai departe atât timp cît partea rusă nu avansează cu măsurile de securitate”, a indicat președintele ucrainean.

Poziția oficială a Kievului este că înainte de a aplica componenta politică a acordurilor de pace convenite la Minsk trebuie să treacă câteva luni fără să se tragă un singur foc de armă în estul separatist al Ucrainei.

”Alegerile locale în Donbas se vor putea desfășura după ce vor fi îndeplinite anumite criterii politice și de securitate, nu doar încetarea focului”, a explicat Poroșenko, făcînd referire inclusiv la condiția privind recuperarea de către autoritățile ucrainene a controlului frontierei cu Rusia.

Președintele ucrainean, care se bucură de un puternic sprijin din partea SUA, a insistat că nu va renunța la condițiile sale, deși miniștrii de externe francez și german, Jean-Marc Ayrault și Frank-Walter Steinmeier, i-au cerut să fie dispus să poarte negocieri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?