X 
Transnistria stiri: 1398
Preşedintele stiri: 4043

Sesizare privind acţiunile poliţiştilor care au aplicat gaze lacrimogene pe 27 august

6 sep. 2016,, 11:35   Societate
2584 1
Гражданские активисты подали жалобу в Генпрокуратуру на действия полицейских, применивших газ 27 августа
Foto: omg.md

Activiştii civici Alexandr Petkov, Elena Griţco şi Ana Ursachi au depus luni la Procuratura Generală o sesizare privind acţiunile poliţiştilor care au aplicat gaze lacrimogene împotriva cetăţenilor care protestau în Piaţa Marii Adunări Naţionale pe 27 august.


Fostul deputat Alexandr Petkov a spus că, prin sesizare, a solicitat tragerea la răspunderea penală atît a poliţiştilor care au aplicat gazele lacrimogene, cît şi a şefilor lor.

"Este vorba de şeful Inspectoratului General de Poliţie, Alexandru Pînzari, şi adjunctul său, Gheorghe Cavcaliuc. Gazele au fost aplicate cu acordul lor, fără vreun avertisment, împotriva cetăţenilor, printre care se aflau femei, invalizi, oameni în vîrstă. Presupun că în această situaţie a fost încălcată direct Legea nr. 218 privind modul de aplicare a forţei fizice, a mijloacelor speciale şi a armelor de foc. Vom cere sancţionarea penală a tuturor participanţilor la aceste acţiuni, pentru ca pe viitor să nu se mai întîmple aşa ceva", a explicat el.

Petkov a menţionat că el şi colegii săi vor insista asupra caracterului deschis al procesului penal împotriva oamenilor legii.

Pe 27 august poliţia a îngrădit accesul pentru zeci de protestatari pe Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde se desfăşura parada militară cu ocazia aniversării a 25-a a independenţei Moldovei. Mai tîrziu, împotriva protestatarilor a fost aplicată forţă şi gaze lacrimogene. În urma acestor acţiuni au avut de suferit în special reprezentanţii Platformei DA şi ai "Partidului Nostru".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?