X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Moldova va transmite în concesiune zăcămintele de petrol și gaze din sudul țării

21 iul. 2016,, 14:45   Economie
4399 8
Молдова ищет инвестора для разведки на юге месторождений нефти и газа
Foto: mail.ru

Moldova prevede să identifice în cadrul unui tender internațional un învestitor solid pentru cercetarea geologică, evaluarea și exploatarea zăcămintelor de petrol și gaze din sudul țării.


Decizia a fost adoptată de Guvern, care a aprobat condițiile de transmitere în concesiune a lucrărilor de cercetare geologică și evaluare a zăcămintelor de petrol și gaze din sudul țării în vederea exploatării ulterioare a acestora, relatează NOI.md.

Drept obiect al concesiunii servesc lucrările de cercetare geologică și evaluare a zăcămintelor de petrol și gaze din partea de sud a Moldovei, mărginită la nord de linia Ungheni-Basarabeasca.

Scopul concesiunii este eficientizarea și diversificarea resurselor energetice ale Moldovei, reducerea dependenței țării de importul de resurse energetice, consolidarea securității energetice a acesteia.

Potrivit ministrului Mediului, Valeriu Munteanu, Guvernul Moldovei va transmite dreptul de desfășurare a lucrărilor de prospectare și evaluare a zăcămintelor de petrol și gaze în concesiune pe un termen de 5 ani, cu exploatarea ulterioară a acestora timp de 40 de ani și posibilitatea prelungirii acestui termen cu 5 ani la solicitarea concesionarului, dar care nu va depăşi cumulativ perioada de concesiune de 50 ani.

La concursul de concesiune a lucrărilor de cercetare geologică și evaluare a zăcămintelor de petrol și gaze din sudul țării, cu exploatarea ulterioară a acestora, pot participa companiile cu experiență internațională în executarea lucrărilor de prospectare şi evaluare a zăcămintelor de petrol şi gaze de cel puțin 20 ani. Ele trebuie să mai dispună de tehnologii, echipament şi tehnici avansate, precum și sisteme adecvate şi performante de monitorizare continuă a riscurilor aferente proiectului etc.

În plus, potențialii concesionari trebuie să aibă efectuate investiţii de cel puţin 50 milioane dolari SUA în proiecte de explorare şi producere a petrolului şi gazului în orice ţară a lumii.

Prim-ministrul, Pavel Filip, a spus că Guvernul mizează pe proiectul de cercetare și evaluare a zăcămintelor de petrol și gaze din sudul țării și speră la sosirea marilor investitori în RM.

Potrivit Ministerului Mediului, lucrările de prospecțiune a structurilor geologice de pe teritoriul Moldovei în care este posibilă amplasarea zăcămintelor de petrol și gaze au fost inițiate în 1947-1953. Lucrările de cercetare geologică au fost efectuate în zona cuprinsă între satul Giurgiulești și satul Balatina. Regiunea selectată pentru cercetări geologice se considera una dintre cele mai promițătoare sub aspectul cercetării zăcămintelor de petrol și gaze naturale.

Lucrările de prospecțiune a hidrocarburilor de pe teritoriul Moldovei au fost realizate cu întreruperi mici pînă în 1972, atunci cînd Ministerul Geologiei al URSS a adoptat decizia privind suspendarea acestora din cauza unor rezultate mici. În 1985 Ministerul Geologiei al URSS a recomandat să se reia lucrările de prospecțiune a zăcămintelor de petrol și gaze de pe teritoriul Moldovei, ținînd cont de noile tehnologii, însă aceste planuri nu au fost realizate.

În 1995 Guvernul Moldovei a semnat un Acord de concesiune cu Compania de explorare a resurselor „Redeco” LTD (SUA) care urma să cerceteze și să extragă petrolul și gazele din sudul țării timp de 20 de ani. În 2007 Guvernul a retras dreptul exclusiv al acesteia la exploatarea zăcămintelor, deoarece ea nu și-a onorat angajamentele asumate.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?