Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Studiu: Drepturile omului sînt cel mai des încălcate în mediul rural

19 iul. 2016,, 12:34   Societate
7096 0

Studiu: Drepturile omului sînt cel mai des încălcate în mediul rural
Foto: noi.md

Oficiul Avocatului Poporului și Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului au prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, un studiu ce vizează „Percepțiile asupra drepturilor omului în Republica Moldova”.


Potrivit acestuia, cel mai des sînt încălcate drepturile cetățenilor moldoveni ce trăiesc la sate, informează NOI.md.

În conformitate cu rezultatele obținute de către organizatorii studiului, s-a constatat că există discrepanțe privind ponderea respondenților care consideră că drepturile sînt încălcate sistematic cu 68,5% printre cei din mediul urban și 68% din mediul rural. Mai mult, bărbaților li se încalcă mai des drepturile în comparație cu femeile: 69,2% bărbați și 67,5% femei.


După categoria de vîrste, sistematic sînt încălcate drepturile persoanelor care au între 30-44 de ani, apoi urmează persoanele de 45-59 de ani.


Dreptul la sănătate este considerat cel mai actual și important drept, care necesită o atenție sporită din partea societății. Această opinie este împărtășită de 61% dintre respondenți. Urmează dreptul la protecție socială, cu 44% răspunsuri afirmative, dreptul la educație – 31,5%, dreptul la muncă și condiții prielnice de muncă – 27,9%, dreptul la un proces echitabil – 19,9%.


Din studiu se mai poate constata că drepturile copiilor sînt cele mai respectate (57,7% de respondenți), alături de drepturile minorităților religioase (51,7% de respondenți). 46,8% dintre cei chestionați consideră că drepturile femeilor sînt respectate, iar circa 40% consideră că în Moldova sînt respectate drepturile cetățenilor străini și drepturile minorităților etnice, circa o pătrime dintre intervievați sînt de părere că drepturile cetățenilor moldoveni din stînga Nistrului și drepturile persoanelor în etate sînt, de asemenea, respectate. Mai puțin sînt respectate drepturile deținuților și persoanelor cu dizabilități psihosociale.


La studiu au participat 1015 persoane cu vîrsta de 18 ani și mai mult din localitățile Moldovei, iar marja de eroare maximă este de ±3,1%. Studiul a fost efectuat în perioada februarie-martie 2016.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?