Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Premierul Filip se pregătește să-i cedeze funcția lui Plahotniuc, pentru a deveni Preşedinte

2 iun. 2016,, 17:35   Politică
10381 12

Премьер Филип готовится уступить пост Плахотнюку, чтоб стать президентом
Foto: inprofunzime.md

Pavel Filip, care a fost pus în fruntea unui Guvern, docil oligarhului Plahotniuc, ar putea să demisioneze din acest post pentru a candida la funcția de Președinte al Moldovei, iar fotoliul liber al Premierului, l-ar putea ocupa chiar oligarhul Plahotniuc, care demult râvnește o funcție importantă în stat.


Despre aceasta scrie fostul purtător de cuvânt al Premierului Filat, jurnalistul Igor Volnițchi, pe portalul ”tribuna.md”, făcînd trimitere la surse din cadrul Parlamentului țării.

”Este o idee pe care am auzit-o ieri în premieră de la un deputat în Parlament, care, evident, a solicitat anonimatul. Dar precizez, totuşi, că nu e vorba de un deputat din Partidul Democrat, din care face parte şi actualul Premier. Interlocutorul meu mi-a dat cîteva indicii (pe care voi încerca să le reproduc măcar parţial mai jos), care, dacă e să le examinăm atent, te duc la gîndul că presupunerea/afirmaţia sa nu este lipsită de logică.

În primul rînd, el mi-a atras atenţia asupra unor declaraţii care se fac în ultimul timp precum că, candidatul PDM la funcţia de Preşedinte are mari şanse de a ajunge în turul doi, iar unul din argumente în susţinerea acestei teze este rezultatul bun pe care-l va înregistra PDM la guvernare. Din ceea ce se vede, toate reuşitele în procesul de guvernare (începînd de la reducerea de tarife la energia electrică şi gaz, anunţarea de proiecte investiţionale, diminuarea preţurilor la medicamente, reapariţia pîinii sociale etc. şi terminînd cu plafonarea creşterii de preţuri la carburanţi în aceste zile) PDM, inclusiv prin intermediul presei pe care o controlează, încearcă să le lege de Pavel Filip. Deputatul cu care am vorbit la această temă spune că acest lucru nu e întîmplător, după cum nu sînt întîmplătoare nici afirmaţiile că, candidatul PDM va ajunge în turul doi graţie rezultatelor bune de la guvernare.

În al doilea rînd, m-i s-a atras atenţia asupra activizării evidente a Premierului Filip în ultimele zile. Acesta a ajuns să prezideze şedinţe şi la miezul nopţii, şi la prima oră a dimineţii. De un astfel de activism Pavel Filip a dat dovadă doar în prima perioadă a mandatului său, cînd trebuia să transmită un mesaj clar populaţiei că, chiar dacă a fost învestit în funcţie noaptea, pe furiş şi pe fonul unor ample proteste, acest Executiv poate soluţiona problemele ţării.

În al treilea rînd, interlocutorul meu mi-a sugerat să nu trec cu vederea informaţiile care spun că, în scurt timp, ar putea urma o schimbare la nivelul conducerii Guvernului, mai ales că Marian Lupu, liderul PD, a declarat deschis că pe Vlad Plahotniuc nu-l interesează funcţia de Preşedinte al RM, dar nu renunţă la ideea de a conduce Executivul. În acest caz, demisia lui Pavel Filip pe motiv că va candida la Preşedinţia RM şi nu doreşte ca, pe durata campaniei, să fie avantajat de faptul că este şi Premier, nu doar că-i va aduce serioase puncte la capitolul imagine, ci va oferi şi o posibilitate onorabilă de a efectua schimbarea menţionată mai sus.

Trebuie să recunosc că, dacă la început am tratat cu mare neîncredere ideea pe care mi-a expus-o deputatul, după argumentele sale, am înţeles că este multă logică în ceea ce mi-a spus. Iar dacă e vorba doar de logică sau şi de altceva, vom vedea în cel mai scurt timp”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?