X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Asociaţia Surzilor a lansat proiectul „Abilitate vs dizabilitate”

11 mai. 2016,, 16:00   Societate
1952 0
Foto: magazinsalajean.ro

Asociaţia Surzilor din Republica Moldova (ASRM), în parteneriat cu Alianţa Centrelor Comunitare de Acces la Informaţie şi Instruire din Republica Moldova (Alianţa INFONET), a lansat proiectul "Abilitate versus dizabilitate – de la înţelegere spre eliminarea discriminării şi incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi".


Directorul executiv al Alianţei INFONET, Victor Koroli, a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă că scopul proiectului este diminuarea fenomenului discriminării persoanelor cu dizabilităţi auditive şi de vedere, sporirea gradului de incluziune socială, facilitarea dialogului şi promovarea în societate a necesităţilor lor speciale.

"Ratificarea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi adoptarea Legii privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi au creat cadrul normativ necesar pentru a face paşi concreţi de incluziune şi nediscriminare şi pentru a progresa semnificativ în ceea ce priveşte participarea la viaţa socială, politică şi culturală a persoanelor cu dizabilităţi", a spus el.

Potrivit lui, "studiile realizate recent denotă că în Republica Moldova mai există multe restanţe şi probleme la acest capitol: "Dreptul la viaţa publică şi politică nu le este respectat deloc (44,5%) sau le este respectat parţial (36,2%)", iar "persoanele cu dizabilităţi mintale şi fizice (68% şi, respectiv, 66%) sînt cel mai frecvent discriminate în diferite domenii ale vieţii".

Koroli a menţionat că "partenerii acestui proiect şi-au propus să realizeze următoarele obiective: elaborarea şi editarea lucrării "Omul din lumea tăcerii. Ghid pentru înţelegerea lumii persoanelor cu dizabilităţi de auz", cu un tiraj de 500 de exemplare; promovarea bunelor modele şi practici de participare nediscriminatorie la viaţa culturală a persoanelor cu deficienţe de vedere prin realizarea descrierii audio pentru filmul artistic "Arrivederci" şi organizarea proiecţiilor publice de film în Bălţi, Basarabeasca şi Chişinău, cu participarea a cel puţin 160 de persoane cu dizabilităţi de vedere; elaborarea filmului documentar "Omul din lumea sunetelor. Ghid pentru înţelegerea lumii persoanelor cu dizabilităţi de vedere" cu o durată de 15 minute şi difuzarea acestuia în mass-media; promovarea conceptului de necesităţi speciale, a modelelor pozitive de incluziune socială a persoanelor cu dizabilităţi auditive şi dizabilităţi de vedere şi diseminarea bunelor practici, care vor fi cumulate în cadrul proiectului".

"Durata proiectului este de 8 luni, din 1 aprilie pînă în 30 noiembrie 2016, cu un buget de 24,6 mii de dolari, fiind sponsorizat de Programul „Egalitate şi Participare” al Fundaţiei Soros-Moldova", a spus el.

Directorul Programului, Ana Coreţchi, a menţionat că instituţia pe care o reprezintă "a anunţat un program de granturi axat pe procesul de prevenire şi combatere a discriminării în diferite domenii, scopul fiind facilitarea angajării în cîmpul muncii, asigurarea accesului la servicii şi bunuri publice, combaterea discriminării pe criterii de dizabilitate. În cadrul acestei competiţii au fost înregistrate 38 de proiecte, dintre care au fost selectate 6 cele mai bune proiecte.

„Astăzi noi lansăm primul proiect din acest grant. Sînt sigură că acest proiect va aduce în spaţiul public mai multă informaţie despre problemele acestor persoane, care sînt legate de incluziunea lor în societate", a menționat Ana Coreţchi.

Reprezentantul Centrului Naţional de Informare şi Reabilitare a Asociaţiei Nevăzătorilor din RM, Viorel Zaporojan, a explicat metoda de sonorizare a filmelor pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere. "Va fi realizat un scenariu cu descrieri audio de orientare şi explicare a celor ce se realizează pe ecran. Aceste comentarii vin să completeze percepţia şi înţelegerea persoanelor cu dizabilităţi de vedere despre evenimentele care se desfăşoară în film", a precizat el.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?