Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Familia Brega – cu pașaport diplomatic pe viață?

6 mai. 2016,, 13:15   Politică
8063 3
Familia Brega cu pașaport diplomatic pe viață?
Foto: realitatea.md

Viceprim-ministrul pe probleme sociale, Gheorghe Brega, și soția acestuia dețin pașapoarte diplomatice pe viață.


Informația a fost comunicată pentru NOI.md de către o sursă care a ținut să-și păstreze anonimatul. Conform sursei citate, pașapoartele au fost acordate în perioada cînd Gheorghe Brega deținea funcția de premier interimar al Republicii Moldova. În acel moment, la cîrma MAEIE se afla fostul ministru de externe Natalia Gherman.

Eliberarea unor astfel de documente este contrară prevederilor Legislației în vigoare a Republicii Moldova (Legea nr. 273-XIII din 9 noiembrie 1994 privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte). Legea prevede că pașapoarte diplomatice pe viață sînt acordate doar persoanelor care au deținut funcția de președinte al țării, al parlamentului și cea de prim-ministru, și soților /soțiilor acestora și nicidecum celor care dețin sau au deținut interimatul. Pașaportul diplomatic se eliberează pe un termen de pînă la 5 ani cu posibilitatea de a fi prelungit doar dacă aceasta nu contravine legislației în vigoare.

Anterior, în cadrul unei emisiuni, actualul ministru de externe, Andrei Galbur, a declarat că nu cunoaște nimic despre acordarea pașaportului diplomatic viceprim-ministrului pe probleme sociale, Gheorghe Brega, dar va face o investigație.

Ulterior, NOI.md a solicitat informații despre acest caz de la MAEIE. În răspunsul primit din partea instituției se menționează că MAEIE nu are în proces de desfășurare vreo anchetă de acest gen.

Contactat de NOI.md, Gheorghe Brega a negat informația că familia sa ar beneficia de pașaport diplomatic pe viață, specificînd că posedă pașaport diplomatic eliberat pe un termen de 5 ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?