X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 502
Preşedintele stiri: 3997

Orheiul Vechi va deveni unul din cele mai atractive obiective turistice ale țării

22 apr. 2016,, 09:45   Societate
5597 0

Orheiul Vechi va deveni unul din cele mai atractive obiective turistice ale țării
Foto: tv7.md

O nouă filă pentru dezvoltarea celei mai cunoscute rezervații naturale din Moldova, cea de la Orheiul Vechi.


Ministerul Culturii, Agenția Turismului și Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova au semnat astăzi un memorandum care va permite dezvoltarea Rezervației „Orheiul Vechi” și promovarea acesteia ca destinație turistică.

Monica BABUC, ministrul Culturii: „Promovarea serviciilor turistice prin crearea unei pagini web a Rezervației Orheiul Vechi și sporirea ofertelor în mediul online. Acțiuni exacte de promovare a activităților culturale care au loc în aceasta rezervație, festivaluri locale, etno-folclorice, simpozioane științifice și așa mai departe.”

Managerul senior de proiecte USAID Moldova, Sergiu Botezatu afirmă că este prematur de vorbit despre o sumă exactă a proiectului. Totuși scopul principal este încadrarea Orheiul Vechi în patrimonioul mondial UNESCO, pentru a atrage turiștii din toată lumea.

Sergiu BOTEZATU , Manager senior de proiecte USAID Moldova : „Deja am primit câteva cereri de proiecte mici pentru a obține granturi, este vorba de investiții concrete în cadrul pensiunilor din regiune. De asemenea, împreună cu autoritățile locale și alți parteneri privați să investim și în proiecte de ordin social, printre care iluminarea stradală, construirea unei stații de epurare.”

Thomas RHODES, directorul USAID Moldova, susține că alegerea Orheiului Vechi nu este întâmplătoare. Asta deoarece are potențial de a fi inclus în patrimoniul mondial și poate deveni atracția principală turistică a Republicii Moldova.

Thomas RHODES, director USAID Moldova: „Asta ar însemna locuri de muncă pentru moldoveni în domeniul turismului, în domeniul serviciilor hoteliere, restaurantelor , transportului, în toate sectoarele în care sperăm să avem oameni bine plătiți în Moldova și să le oferim cât mai multe oportunități.”

Semnatarii memorandumului dau asigurări că vor susține dezvoltarea Peisajului Arheologic Orheiul Vechi indiferent dacă rezervația va ajunge sau nu în lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Acum doi ani, autoritățile de la Chișinău cu ajutorul Ambasadei SUA în Moldova au depus un dosar la UNESCO.

O decizie din partea forului mondial este preconizată pentru anul 2017. Orheiul Vechi a devenit cartea de vizită a turismului rural din Moldova, fiind cea mai popular destinație pentru turiștii străini alături de vinării.

Datele statistice arată că actualmente, peste 2000 turisti, din țara și de peste hotare vizitează lunar Orheiul Vechi, iar în perioada de vară numărul vizitatorilor.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?