Transnistria stiri: 1441
Preşedintele stiri: 4051

Găgăuzia va spori producția și exportul de produse agroalimentare

15 apr. 2016,, 16:45   Economie
2686 0

Гагаузия увеличит производство и экспорт плодоовощной продукции
Foto: gagauzia.md

Găgăuzia intenționează să majoreze producția și exportul de fructe și legume proaspete și procesate și struguri de masă.


Discuții în acest sens au fost susținute în cadrul unei întrevederi a conducerii Găgăuziei cu producătorii agricoli din autonomie, la care au participat bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, Primul Secretar al Ambasadei Rusiei în Moldova Rinat Anderlanov, reprezentantul Guvernului orașului Sankt-Petersurg Alevtina Reazanțeva, reprezentanții Agenției pentru siguranță alimentelor a Moldovei și cei ai Asociației Producătorilor de Fructe „Moldovafruct”, relatează NOI.md.

Potrivit comunicatului Serviciului de presă al bașcanului, șeful Direcției generale pentru complexul agroindustrial, ecologie și gospodării silvice a Găgăuziei Serghei Babii a menționat că în anul curent Comitetul Executiv al Găgăuziei a adoptat un program de dezvoltare a horticulturii pînă în 2017, potrivit căruia se prevede să se majoreze considerabil suprafața plantațiilor multianuale. Potrivit lui, volumul de producție a fructelor și strugurilor de masă pe anul curent va constitui 21 de mii de tone.

„Datorită eforturilor Comitetului Executiv al Găgăuziei, în anul trecut 23 de companii din autonomie au obținut permisiunea Serviciului Federal de Control Veterinar şi Fitosanitar al Federaţiei Ruse „Rosselihoznadzor” de a livra produsele sale pe piețele rusești. În prezent se susțin negocieri privind deblocarea exportului pentru încă 40 de producători din Găgăuzia”, a explicat Serghei Babii.

Șeful Găgăuziei Irina Vlah a menționat necesitatea impulsionării businessului găgăuz și participării acestuia la tîguri pentru promovarea produselor. Bașcanul a specificat că în anul trecut agenții economici din Găgăuzia au fost prezentați la unele dintre cele mai mari forumuri de la Moscova și Sankt-Petersburg.

Irina Vlah a reamintit că datorită susținerii acordate antreprenorilor de către noua conducere a autonomei un număr mare de producători au beneficiat de accesul pe piața rusească. „Produsele noastre sînt cunoscute și îndrăgite în Rusia, și este necesar să sporim potențialul exportului”, a menționat ea.

Șeful autonomiei a specificat, în deosebi, importanța majorării volumului de producere a fructelor și strugurilor de masă și unirii producătorilor în asociații, ceea ce va contribui la promovarea mai facilă a produselor găgăuze în străinătate.

Producătorilor găgăuzi de fructe și struguri de masă li s-a prezentat informația privind calitatea și standardele de producție, ale cărora respectare este obligatorie la exportul în străinătate.

Pentru a spori rentabilitatea vînzărilor producătorii pot beneficia de serviciile complexului frigorific din satul Congaz, precum și a Casei de ambalaj comercial „Oguzmarket” din regiunea Moscova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?