X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Cîți bani vor fi cheltuiți pentru reconstrucția liniilor electrice de tensiune înaltă din Moldova

8 apr. 2016,, 10:00   Economie
2693 0
Сколько денег потратят на реконструкцию высоковольтных ЛЭП Молдовы?
Foto: mail.ru

Cinci linii electrice de tensiune înaltă vor fi reconstruite în Moldova pentru a fi conectate la sistemul energetic european – ENTSO-E, relatează NOI.md.


În aceste scopuri Moldova va beneficia de 5,3 milioane de euro în cadrul proiectului „Reabilitarea rețelelor electrice de transport ale ”Moldelectica” Î.S.”, al căruia buget total constituie 40 de milioane de euro.

Potrivit comunicatului Ministerului Economiei, proiectul este finanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții și Comisia Europeană.

Cele 5,3 milioane de euro vor fi delegate pentru reabilitarea și construcția liniilor electrice cu tensiunea de 110 kV pe segmentele Drochia – Şuri (14,3 km), Şuri – Donduşeni (23,6 km), Chişinău – Hânceşti (25,5 km), Hânceşti – Cneazevca (42,7 km), Șoldăneşti – Ignăţei (22,0 km).

Se preconizează că lucrările de reabilitare și construcție vor dura 24 de luni.

Scopul proiectului este modernizarea sistemului infrastructurii electrice în conformitate cu standardele europene și pregătirile către conexiunea acestuia la sistemul energetic al Uniunii Europene – ENTSO-E.

Potrivit proiectului tehnic, lucrările de reabilitare și construcție vor fi efectuate inclusiv pe proprietatea privată a 765 persoane din 8 raioane (Drochia, Dondușeni, Rezina, Șoldănești, Hîncești, Ialoveni, municipiul Chișinău, Cimișlia și Leova).

Despăgubirile pentru terenurile expropriate, prin care vor trece liniile electrice de tensiune înaltă, se vor efectua din contul mijloacelor alocate din bugetul de stat. Suma despăgubirii urmează să fie negociată cu fiecare proprietar.

Construcția și reconstrucția acestor cinci linii electrice va fi declarată drept proiect de importanță națională.

În prezent ÎS „Moldelectrica” a finalizat lucrările de proiectare și a încheiat contractele de alocare a terenurilor pentru aceste linii electrice. Contractul de executare a lucrărilor de construcție şi montaj se află la etapa finală a tenderului.

Proiectul hotărîrii Guvernului cu privire la reconstrucţia şi construcţia a 5 linii electrice cu tensiunea de 110 kV în conformitate cu standardele europene, elaborat de Ministerul Economiei, va fi prezentat pentru dezbateri publice.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?