X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4056

Mulţi infractori, dar puţini procurori

1 apr. 2016,, 11:45   Societate
3736 2
Прокуроры массово уходят из профессии
Foto: noi.md

Prea puţini procurori în Moldova. Salariile mici şi volumul prea mare de muncă îi alungă din sistem.


Conform datelor oficiale, anul trecut, au demisionat 72 de procurori, adică fiecare al zecelea din numărul total. În această situaţie, cei rămaşi abia de fac faţă numărului prea mare de dosare, iar Procuratura Generală este nevoită să angajeze specialişti fără experienţă.

Mariana Cazacu este procuror de aproape patru ani. Femeia munceşte câte 12 ore pe zi. În sectorul Râșcani al Capitalei sunt doar 17 specialişti, deşi este nevoie de 25.

"Zilnic se resimte faptul dat, fiindcă la orele 07:00 - 07:30 deja suntem la serviciu. La orele 19:00 finisăm programul de muncă. Adesea facem acţiuni de urmărire penală în afara orelor stabilite", a explicat procurorul.

Procuratura Generală explică fenomenul prin salariile prea mici. Pe parcursul ultimilor ani procurorii au fost remuneraţi mult mai puţin decât alţi colegi de ai lor din alte organe de drept.

Potrivit legii, după 10 ani de activitate, procurori pot obține licența de avocat fără testări suplimentare.

"Salariul pe care îl opţine astăzi un procuror după o lună de zile, pentru un avocat este foarte uşor să-l obţină în urma a două-trei şedinţe", a spus procurorul general interimar, Eduard Harunjen.

Procuratura Generală încearcă să rezolve problema prin atragerea tinerilor specialişti, absolvenţi ai Institutului Naţional al Justiţiei.

"Este foarte mult de lucru, însă atunci când am ales acest viitor pentru noi eram conştienţi de ce urmează, eram conştienţi de volumul de lucru din procuratură", a precizat preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Mircea Roşioru.

Timp de 8 ani, Institutului Naţional al Justiţiei a pregătit 152 de procurori.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?