Transnistria stiri: 1396
Preşedintele stiri: 4043

Grupul de inițiativă privind organizarea referendumului, desființat (FOTO)

30 mar. 2016,, 17:56   Politică
2764 6

Ședința CEC suspendată. Grupul de inițiativă rugat să părăsească sala (FOTO)
Foto : actualitati.md

(Update 17:57) Comisia Electorală Centrală a decis respingerea inițitivei de organizare a unui referendum constituțional republican pe motiv că nu a fost întrunit limita minimă de 20 000 de semnături colectate din jumătate de unități administrativ teritoriale de nivelul doi.

(Update 17:43) Liderul Platformei Demnitate și Adevăr Andrei Năstase susține că decizia este una ilegală și interesată politic și anunță proteste masive în zilele ce urmează.

(Update 17:38) După mai bine de jumătate de oră, ședința Comisiei Electorale Centrale a fost reluată.

(Update 17:23) Andrei Năstase: CEC face referire la o normă din legea din anul 2000, atunci când Republica Moldova era împărțită teritorial în 11 județe plus municipiul Chișinău.

(Update 17:10) Ședința Comisiei Electorale Centrale a fost suspendată.

(Update 17:07) Vicepreședintele CEC, Ștefan Urâtu propune suspendarea luării deciziei și sesizarea Parlamentului să se expună asupra acestui subiect.

(Update 16:37) Referendumul inițiat de către Platforma DA, nu poate fi organizat. CEC propune în urma examinării pachetelor de documente depuse de către grupul de inițiativă, doar în doar în 3 cazuri au fost întrunite condițiile de vadilitate privind numărul minim de validitate pentru inițierea unui referendum republican adică mai mult de 20 000 de semnături.

Legea prevede că pentru inițierea unui referendum este necesar să fie colectate câte cel puțin 20 000 de semnături din cel puțin jumătate din unitățile administrativ teritoriale de nivelul doi.

(Update 16:13) Juristul Nicolae Gârbu solicită să fie evacuați cei peste 300 de polițiști din sediul Comisiei Electorale Centrale. Gârbu a mai menționat că deși grupul de inițiativă a fost înregistrat ca subiect electoral, proiectul de hotărâre nu le-a fost expediat înainte de ședință așa cum prevede legea.

Comisia Electorală Centrală examinează rezultatele verificării listelor de subscripție prezentate de grupul de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului republican constituțional.

Precizăm că reprezentanții Platformei DA care fac parte din grupul de inițiativă au declarat în această dimineață că decizia a fost deja luată și aceasta este de respingere a inițiativei.

Reprezentanții CEC au respins acuzațiile, subliniind că decizia va fi luată cu votul a cel puțin 5 memrbi din cadrul Comisiei.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?