Transnistria stiri: 1396
Preşedintele stiri: 4043

Adepții unionismului, în criză de argumente

28 mar. 2016,, 13:33   Politică
5867 14
 Adepții unionismului, în criză de argumente
Foto: independent.md

O bună parte dintre manifestanții care au scandat ieri în centrul capitalei lozinci unioniste nu au putut aduce argumente convingătoare în sprijinul ideii propagate.


Intervievați de NOI.md, mulți dintre participanții la manifestație au împărtășit opinii bazate pe o cunoaștere eronată a faptelor istorice. Întrebați de ce sînt pentru unirea cu România, activiștii au argumentat că este vorba despre un „ideal spiritual”. Aceștia s-au arătat însă indiferenți că așa-numitul ideal va însemna dispariția Republicii Moldova ca stat independent și suveran.

„Sînt pentru unire pentru că este un ideal al românilor”, a spus unul dintre activiști. „Acum luptăm pentru revenirea teritoriilor noastre în granițele inițiale. Cetățenii care se tem că statul va dispărea sînt rătăciți”, a spus un activist.

Adepții unionismului au dat răspunsuri evazive și la întrebările referitoare la pericolul „românismului”, care atîrnă asupra țării noastre, opinie împărtășită de susținătorii statalității Republicii Moldova. „Nu văd niciun semn precum că e adevărată afirmația precum că România ar dori să ne slăbească ca stat”, a punctat un intervievat. „Nu România slăbește Moldova, dar elita noastră politică, care este profund coruptă”, a spus un alt participant la manifestație.

Întrebați dacă știu că Republica Moldova a fost o țară semnificativ mai dezvoltată decît România, cu cel puțin 15 ani în urmă, activiștii au răspuns că pentru ei trecutul nu contează. „Eu mă uit nu atît în urmă, cît în viitor. Cred că avem un viitor european, așa mi-l doresc eu, ar fi firesc să ne alipim”, a remarcat un alt activist.

Comentînd opiniile adepților unionismului, experții au remarcat că acești cetățeni fie sînt dezinformați, fie sînt manipulați de forțe ostile țării noastre. Analiștii au precizat că atitudinea antistatală trebuie descurajată, iar argumentul precum că Republica Moldova nu se poate autoafirma ca stat – combătut public.

Precizăm că, ieri, la Chişinău a avut loc un marş al susţinătorilor unirii, acţiunea fiind prilejuită de cea de-a 98-a aniversare a intrării Basarabiei în componenţa României.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?