X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4054

Chifu: Finanțările externe nu vor fi reluate odată cu numirea noului guvernator

14 mar. 2016,, 16:54   Economie
3194 0

Chifu: Finanțările externe nu vor fi reluate odată cu numirea noului guvernator
Foto: ipn.md

Condiționalitatea pentru reluarea finanțărilor externe este mult mai largă decît soluționarea problemei cu numirea unui guvernator la BNM. De această părere este analistul politic român Iulian Chifu, fost consilier prezidențial, notează NOI.md.

„Cu numirea guvernatorului și calitatea acelui ales se creează doar o garanție pentru ca Fondul Monetar Internațional să poată veni pentru a începe negocierile, evident odată ce Republica Moldova își face temele, pentru că mai are niște restanțe din fostul acord. Ca să pleci la drum cu un nou acord, ar trebui în primul rînd să dai garanții că pe acesta îl vei respecta pînă la capăt, or Republica Moldova nu are niciun acord cu FMI dus la capăt”, a explicat Chifu în cadrul unui interviu radiofonic.

Analistul politic a ținut să amintească că, pînă la încheierea acordului cu FMI, unde condițiile sînt dure, există și condiționalități pentru ajutorul rambursabil din partea României. În opinia lui Iulian Chifu, deși multe dintre măsurile recomandate au fost aprobate de Guvern, e nevoie și de voință politică, pentru ca acesta să treacă de votul Parlamentului.

„Trebuie să vedem odată în plus că nu ne vom trezi cu surprize cum era să ne trezim la Legea procuraturii, cu acele amendamente care, de fapt, aduceau legea într-o cu totul altă formă decît cea așteptată”, a remarcat Chifu.

“Să nu uităm că una dintre condițiile pachetului de ajutor rambursabil din partea României, dincolo de cele ale reformei, este și începerea negocierilor cu FMI pentru prima tranșă. Pentru a doua, deja încheierea acordului cu FMI ar trebui să se producă”, a adăugat analistul politic.

Acesta a mai explicat că Republica Moldova nu-și poate permite în acest an să nu facă reforme. „Nu cred că vine nimeni cu banii de acasă pentru a acoperi deficitul bugetar al țării”, a concluzionat Chifu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?