X 
Transnistria stiri: 1398
Preşedintele stiri: 4044

Optimizarea instanțelor judecătorești, criticată de unii deputați

9 mar. 2016,, 13:30   Politică
2775 1

Optimizarea instanțelor judecătorești, criticată de unii deputați
Foto: actualitati.md

Membrii Comisiei juridice a Parlamentului nu au ajuns la un consens pe marginea proiectului de lege privind reorganizarea instanțelor judecătorești. Inițiativa Ministerului Justiției de a reduce pînă la 15 numărul judecătoriilor din întreaga țară a fost privită sceptic de către deputații liberal-democrați și foștii comuniști, notează NOI.md.

„Adică, dacă cetățeanul făcea 30 de kilometri din start, acum o să facă 100 de kilometri ca să ajungă în instanță. E interesant cum se va produce repartizarea aleatorie a dosarelor. Iese că un dosar al unui cetățean din raionul Leova va fi repartizat la judecătoria care se află cu sediul la Cimișlia și invers”, a menționat fostul deputat comunist Igor Vremea.

Anumite rezerve față de acest proiect au avut și deputații liberal-democrați, care s-au întrebat ce scop urmărește această inițiativă. „Noi facem legea pentru cetățeni sau pentru cine? Pentru stat?”, s-a întrebat liberal-democratul Anghel Agache.

„În timpul elaborării acestui proiect s-a luat în considerație numărul populației, al unităților administrativ-teritoriale, existența sediilor? Eu sînt pentru reformă, dar o reformă bazată pe criterii clare”, a spus, la rîndul său, șeful fracțiunii liberal-democrate, Tudor Deliu.

În replică, deputatul democrat Sergiu Sîrbu a precizat că orice reformă creează și anumite dificultăți. „De ce fel de justiție obiectivă vorbim, dacă specializare nu avem, repartizare aleatorie nu avem? Ori alegem justiție independentă, ori comoditate. Dacă lupta cu corupția va prevala, cred că proiectul este unul bun”, a precizat Sîrbu.

Potrivit Ministrului Justiției, scopul optimizării hărții judecătorești ține de îmbunătățirea actului justiției și asigurarea unei utilizări mai bune a finanțelor publice. Inițial, judecătoriile reorganizate vor putea avea mai multe sedii. Unificarea acestora se va efectua treptat, pe parcursul a 10 ani, în perioada anilor 2017-2027. Pentru unele instanțe va fi necesară construirea unor sedii noi, iar pentru altele va fi necesară renovarea sediilor centrale existente, susțin autorii proiectului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?