Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Sturza critică „Planul Marshall pentru Moldova”

8 feb. 2016,, 17:50   Politică
1380 4

Sturza critică „Planul Marshall pentru Moldova”
Foto: noi.md

Fostul premier Ion Sturza critică dur „Planul Marshall pentru Moldova” - inițiativă a Fundaţiei Universitară a Mării Negre ce prevede deschiderea unui fond de investiţii pentru țara noastră.
Sturza spune că instabilitatea politică din țara noastră, corupţia generalizată, monopol la decizii de tip mafiot și lipsa de respect faţă de lege sunt doar câteva „argumente” ce-i îndepărtează pe investitorii străini de Moldova.

„Dacă e să fiu sincer, este foarte greu să înţelegi, comentezi acest amalgam şi compilaţie de idei, teze, cuvinte care nu prea au nimic cu istoricul Plan Marshall, dar nici cu logica economică.

1) Ideea nu se pliază în niciun fel pe Planul Marshall, plan care integral a fost finanţat de Guvernul SUA şi a susţinut nu numai reconstrucţia economică din blocul Vestic al Europei după război, dar şi producătorii şi transportatorii americani.

Elementele cheie, de rând cu cele economice, au fost stabilizarea valutară şi democratizarea de tip american.

2) În cazul Fondului Moldova se mizează preponderent pe bani privaţi administraţi de …stat! Vin să vă dezamăgesc. Apetitul investitorilor privaţi faţă de Moldova este egal astăzi cu zero. V-o spun din propria experienţă. Nu am putut să conving niciun manager de fond sa ia în consideraţie o investiţie în Moldova. Instabilitatea politică, corupţia generalizată, monopol la decizii de tip mafiot, lipsa de respect faţă de lege sunt doar câteva „argumente”. De ce ar face-o la îndemnul profesorului Dungaciu?!

3) Este naiv să crezi că, având astăzi la Chișinău un guvern disperat, acest executiv este în egală măsură şi gata să cedeze active din considerente „patriotice” faţă de România”, scrie Sturza.

Totodată, fostul premier vine cu un plan al său pentru dezvoltare Moldovei.

„Este nevoie să se aloce 5 miliarde de EURO pe 5 ani pentru modernizarea şi compatibilizarea infrastructurii, armonizarea sistemului financiar, creșterea competitivităţii economiei, modernizarea statului, creșterea nivelului de trai. Par mulți bani, în realitate - nu. Doar 0,8 % din PIB-ul anual, 2,5 % din Buget. În schimbul acestui efort moderat din partea poporului român din Țară vom putea:

- moderniza rapid Republica Moldova;
- contribui semnificativ la creșterea economică a României;
- face posibilă o integrare de facto economică a celor doua state românești;
- am face real o uniune politică în 8-10 ani.

În rest, trilul țuruiecilor, cum am mai spus-o într-o postare anterioară, lupta de gerilă, balul expulzărilor şi serviciilor secrete, diplomația exclusivistă, declarații sorbitore de energie, totul este degeaba. Mai mult, ne îndepărtează de dezideratul pe care ni-l dorim noi toți”, scrie Sturza.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?