X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Experți: Extinderea gazoductului Iași-Ungheni pînă la Chișinău va asigura independența energetică a Moldovei

5 feb. 2016,, 10:30   Economie
1462 0
Эксперты: Расширение газопровода Яссы-Унгены до Кишинева обеспечит энергонезависимость Молдовы
Foto: basarabia.md
Extinderea gazoductului Iași-Ungheni pînă la orașul Chișinău, care consumă 50-60 la sută din gazele naturale importate în Moldova, va fi un pas decisiv în asigurarea independenței energetice a Moldovei, precum și va diminua substanțial dependența de „Gazprom” și Federația Rusă. Concluziile aparțin unui studiu elaborat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” și „Expert-Forum” (România), cu suportul financiar al Ambasadei Olandei la București, relatează NOI.md.

În document se menționează că interesul autorităților moldovenești pentru diversificarea surselor de furnizare a gazelor naturale a crescut în 2010-2013, după aderarea la Comunitatea Energetică Europeană. Anume acest fapt a favorizat lansarea gazoductului Iași-Ungheni în august 2014, după o investiție în sumă de 26,5 milioane de euro, iar 80 la sută din valoarea proiectului au fost acoperite de partea română și UE.

Deși capacitățile reale ale gazoductului permit transportarea a 1,5 miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce ar putea acoperi total necesitățile Moldovei, în 2015 importul de gaze din România prin acest gazoduct a constituit doar 1 milion de metri cubi sau circa 1 la sută din consumul total pe țară (fără Transnistria).
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?