Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

În Moldova noile întreprinderi ar putea fi scutite de controale pe un termen de trei ani

25 ian. 2016,, 16:50   Economie
1018 0
Новые предприятия в Молдове могут освободить от проверок на три года
Foto: moneyball.info
Ministerul Economiei preconizează să utilizeze un șir de instrumente pentru facilitarea dezvoltării businessului mic și mijlociu, inclusiv să instituie moratoriu la verificări din partea organelor de control, perioade de grație pentru verificarea noilor întreprinderi pe termenul de pînă la trei ani cu condiția respectării de către acestea a prevederilor legislației fiscale și muncii, precum și să prevadă o serie de alte facilitări. Informația a fost adusă la cunoștința publicului de către vicepremierul ministrul Economiei, Octavian Calmîc, relatează NOI.md.

Prezentînd prioritățile activității în primele 100 de zile de mandat, el a menționat că la baza reformelor interne se va pune implementarea prevederilor Acordului de asociere cu UE, care prevede crearea zonei de comerț liber, aprofundat și cuprinzător. Pentru perfecționarea legislației instituția va elabora în această perioadă 14 proiecte de legi, care se referă la implementarea reformelor, orientate spre creșterea productivității și competitivității în Moldova, implementarea directivelor europene.

Printre priorități se regăsește elaborarea noii Strategii pentru atragerea investițiilor și promovarea exporturilor moldovenești, acțiuni pentru ameliorarea mediului de afaceri, înlăturarea obstacolelor administrative din calea businessului, implementarea reformei regulatorii, lansarea „ghișeelor unice” în toate structurile responsabile de eliberarea autorizațiilor în sfera construcțiilor și comerțului, reducerea numărului de licențe și acte-permisiuni eliberate. În afară de aceasta, va continua stimularea dezvoltării businessului din contul mijloacelor Programului special de susținere a businessului mic și mijlociu, implementarea Programului PARE 1+1 pentru încurajarea afluxului în economie a banilor migranților de muncă, activității Fondului de garantare a creditelor etc.

Ministerul Economiei intenționează, de asemenea, să utilizeze la maximum platforma zonelor economice libere, parcurilor industriale pentru stimularea atragerii noilor investiții, majorarea producției și exporturilor de produse moldovenești, este preconizată inaugurarea noilor business-incubatoare în centrele raionale la crearea condițiilor pentru dezvoltarea antreprenoriatului, inclusiv în rîndurile tineretului și femeilor. Se va acorda atenție susținută și dezvoltării parteneriatului privat de stat la nivel central și local.

Referindu-se la blocul de probleme energetice, Octavian Calmîc a menționat că un șir de proiecte investiționale importante va fi examinat mîine la București de către prim-ministrul Pavel Filip și autoritățile române. Este vorba despre extinderea gazoductului Iași-Ungheni pînă la Chișinău, construcția unei stații de compresoare în România pentru majorarea livrărilor de gaze, construcția a două linii de transport a energiei electrice între ambele țări, care vor permite obținerea energiei electrice românești mai ieftine și sporirea independenței energetice a Republicii Moldova, atît de rîvnită.

În afară de aceasta, vor fi continuate măsurile pentru sporirea eficienței în Moldova, economia de resurse energetice, adoptarea în Parlament în lectura a doua a legilor privind gazele naturale, energia electrică, resursele regenerabile pentru implementarea celui de-al Treilea Pachet Energetic al UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?