X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Ministerul Culturii a desemnat laureaţii premiilor din anul 2015

31 dec. 2015,, 16:15   Societate
864 0
Минкультуры назвало имена лауреатов премий 2015 года
Foto: ipn.md
Ministerul Culturii a numit câştigătorii concursului 2015 în domeniul literaturii, teatrului, muzicii, coregrafiei, cinematografiei, artelor plastice, biblioteconomiei, restaurării, conservării patrimoniului cultural şi al muzeografiei.

Potrivit agenţiei "Infotag", cu referire la Ministerul Culturii, premiul "Valeriu Cupcea" în domeniul artei teatrale a fost înmânat Luminiţei Ţâcu, regizor la Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" pentru realizarea cu succes a spectacolelor "Copiii foametei" şi "Shakespeare pentru Ana".

În domeniul literaturii premiul "Constantin Stere" a plecat la scriitoarea Maria Şleahtiţchi pentru "Romanul Generaţiei '80". Premiul a fost înmânat şi directorului revistei culturale "Sud-Est", Valentina Tăzlăuanu, pentru volumul de eseuri "Ceea ce rămâne".

În domeniul muzicii premiul "Gavriil Muzicescu" a fost înmânat lui Mihail Agafiţa, dirijor al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naţionale "Serghei Lunchevici", pentru contribuţie excepţională la promovarea creaţiei simfonice. În domeniul artelor plastice premiul "Mihai Grecu" a plecat la Vladimir Palamarciuc, artist plastic, pentru prestaţia deosebită în cadrul expoziţiei personale de anvergură la Centrul de Expoziţii "Constantin Brâncuşi", prilejuită aniversării a 70 de ani de la naştere. Premiul "Spiridon Mocanu" în domeniul coregrafiei, a fost acordat lui Andrei Baciu, conducător artistic şi coregraf al Ansamblului de cântece şi dansuri populare "Strămoşeasca" din Anenii Noi, pentru contribuţie remarcabilă adusă dezvoltării dansului popular şi spectacolul coregrafic de excepţie realizat cu ocazia a 25 de ani de la fondarea ansamblului.

Premiul "Ştefan Ciobanu" în domeniul conservării patrimoniului cultural s-a acordat Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, în persoana Şefului Delegaţiei UE, Pirkka Tapiola, pentru contribuţie substanţială la restaurarea şi punerea în valoare a obiectelor de patrimoniu Cetatea Soroca şi Hanul Manuc Bei. Premiul "Ion Madan" în domeniul biblioteconomic şi bibliografic s-a acordat domnului Evan Tracz, directorul Programului Novateca, pentru implementarea cu succes a proiectului "Novateca", doamnei Vera Osoianu, director adjunct în domeniul cercetării şi dezvoltării în biblioteconomie la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, pentru crearea Centrului de Statistică, Cercetare şi Dezvoltare privind gestiunea datelor bibliotecilor publice din ţară. Premiul "Isidor Burdin" în domeniul patrimoniului imaterial s-a acordat Surorilor Osoianu, interprete de muzică populară. Premiul "Alexandru Fedco" pentru cel mai bun manager în domeniul culturii, în acest an a revenit şefului secţiei cultură din Anenii Noi, Vasile Moroşanu, pentru renovarea casei de cultură din or. Anenii Noi.

Înmânarea oficială a premiilor va avea loc pe 15 ianuarie, de Ziua Naţională a Culturii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?