Transnistria stiri: 1439
Preşedintele stiri: 4049

CEC a aprobat noul regulament de finanţare a partidelor politice

23 dec. 2015,, 16:00   Politică
1008 5
ЦИК утвердил новый регламент финансирования политических партий
Foto: gagauzinfo.md
Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat miercuri modificarea privind finanţarea partidelor politice. Secretarul CEC, Andrei Volentir, a propus "ca partidele politice să fie obligate să prezinte lista tuturor membrilor săi la solicitarea CEC". Amendamentul a fost aprobat cu voturile a cinci membri din opt prezenţi.

Membrul CEC Ştefan Urîtu a propus ca documentul să fie expediat Comisiei de la Veneţia pentru examinare, însă ceilalţi membri ai Comisiei nu au sprijinit propunerea.

Anterior, reprezentanţii Partidului Liberal Reformator, Partidului Naţional Democrat, Partidului Popular din Moldova, precum şi ai Partidului "Acţiunea Democratică" au criticat Regulamentul, considerînd că acesta limitează pluralismul politic şi au promis că-l vor ataca în judecată, dacă propunerile lor nu vor fi luate în calcul.

Preşedintele Comisiei, Iurie Ciocan, a spus că "nu este de acord cu opinia că amendamentul discriminează partidele mici". Acesta a amintit că toate partidele trebuie să confirme că cel puţin jumătate dintre membri au achitat contribuţiile, pentru a nu pierde finanţarea de la bugetul de stat, respectiv, "cu cît mai mare este partidul, cu atît mai mulţi "contribuabili" trebuie indicaţi".

"Conform legislaţiei, membri ai partidului trebuie să fie cel puţin 4 mii de persoane. Astfel, partidele vor trebui să prezinte rapoarte despre contribuţiile a cel puţin 2 mii de membri", a spus el.

Modificarea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2016.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?