X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Registrul Vitivinicol va deveni un puternic instrument de promovare

11 dec. 2015,, 10:45   Economie
943 0
Виноградарей обяжут вносить информацию о своей продукции в винодельческий регистр
Foto: ogoniok.com
De la începutul lunii decembrie peste 300 de plantații de viță-de-vie din ţara noastră au fost înregistrate în Registrul Vitivinicol al statului.

Acesta este un fel de ABECEDAR online al trasabilității vinului. Înregistrarea este gratuită, dar obligatorie pentru toți proprietarii viilor și producătorii de vin. Proiectul de crearea a registrului este implementat de Oficiul Național al Viei şi Vinului cu sprijinul experţilor din Cehia, acolo unde sistemul informaţional automatizat funcţionează de mai bine de zece ani.

Transparența e sfântă dacă îți doreşti un nume respectat şi consumatori fideli, spun reprezentanții guvernului ceh, cei care sunt gata să-şi împărtăşească experiența şi cu producătorii moldoveni. Cu un singur click, oricine va putea afla, din registrul online, suprafața plantaţiilor de viţă-de-vie, soiurile, recolta, cine sunt distribuitorii și exportatorii vinului.

"Iniţial fermierii din Cehia au fost sceptici, dar după 10 ani de experienţă au înţeles că acest registru este un instrument foarte important pentru ei. Astfel şi-au mărit credibilitatea pe piaţă, dar mai ales şi şi-au găsit noi piețe de desfacere", a povestit Rostislav Gruna, şeful departamentului Registrului Vitivinicol din Cehia.

În Moldova, înregistrarea în Registrul Vitivinicol poate fi făcută din această lună de proprietari care au plantaţii de viţă-de-vie cu o suprafaţă mai mare de 0,15 hectare. Viticultorii beneficiză de consultanţă gratuită din partea specialiştilor Agenției Naţionale de Dezvoltare Rurală ACSA, privind modul de completare a cererii de înregistrare a parcelelor viticole.

"Conform legislaţiei în caz ca nu este înregistrata plantaţia în Registrul Vitivinicol, fabricile sau unitaţile juridice care procesează strugurii nu o să aibă posibilitatea şi nici nu li se va permite să comercializeze struguri de la plantaţii neînregistrate", a explicat Ştefan Iamandi, coordinator al Registrului Vitivinicol Oficiul Național al Viei și Vinului.

Implementarea proiectului Registrului Vitivinicol va costa peste un milion de dolari. Banii vor fi oferiți de Agenția Cehă pentru Dezvoltare şi Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?