X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Procurorul municipiului Chişinău şi-a dat demisia şi a restituit distincţiile (FOTO)

30 noi. 2015,, 13:07   Puterea
3834 5
Foto: noi.md
Procurorul municipiului Chişinău, Ion Diacov, şi-a dat demisia. Cererea i-a fost prezentată procurorului general, Corneliu Gurin, şi preşedintelui Consiliului Suprem al Procurorilor, Mircea Roşioru, la 27 noiembrie. Diacov a făcut acest anunț la 30 noiembrie, în cadrul unei conferinţe de presă, relatează NOI.md.

De asemenea, în semn de protest, el a decis să restituie Ordinul „Gloria Muncii”, cu care a fost decorat pentru activitate ireproșabilă în procuratură timp de 35 de ani, precum şi Crucea „Pentru Merit”.

Ion Diacov îşi explică acţiunile prin faptul că, deţinînd postul de procuror al municipiului Chişinău, în ultimii cîţiva ani el de nenumărate ori l-a informat pe procurorul general despre faptul că unii procurori şi judecători au comis acte de corupţie şi abuz în serviciu, solicitînd ca aceştia să fie traşi la răspundere disciplinară şi administrativă. Timp de o oră el a citat numeroasele exemple de astfel de încălcări.

„Am adus critici și la adresa unor decizii ale procurorului general, mi-am exprimat univoc dezacordul cu mimarea de către acesta a reformei procuraturii. Procurorul general, Corneliu Gurin, însă, ignorînd solicitările mele legale şi făcînd abuz de funcția pe care o deține, care îi oferă dreptul exclusiv de a interveni în aceste cazuri, a neglijat totalmente demersurile mele. Ca urmare, am fost impus de situație de a face publice un șir de fapte de acest gen, pentru a informa societatea despre ilegalitățile din justiție. Despre aceste fapte am informat și conducerea de vîrf a Republicii Moldova, care însă, de asemenea, a lăsat fără reacție adresările mele”, a declarat procurorul municipiului Chişinău.

El a mai menţionat: „Dorind să-mi închidă gura, ignorînd dreptul constituţional al societăţii la informare, procurorul general, în scopul de a mă intimida și persecuta, a inițiat în privința mea un șir de anchete de serviciu, exercitînd în acest nod asupra mea o hărțuială insuportabilă. Luînd în considerație cele spuse, în semn de protest față de acțiunile abuzive ale procurorului general, Corneliu Gurin, îmi cer demisia din organele Procuraturii Republicii Moldova”.

Ion Diacov şi-a dat demisia cu trei zile înainte de expirarea mandatului. Potrivit explicaţiei lui, totuşi el are dreptul să mai activeze încă doi ani şi jumătate şi ulterior, cît doreşte. „Dar eu nu mai doresc”, a spus categoric procurorul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?