X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Lovitura grea pe care Rusia o pregăteşte Turciei

25 noi. 2015,, 12:50  
962 10

Foto: publika.md

Federaţia Rusă pregăteşte o lovitură grea Turciei. Acest fapt este insinuat atît de oficiali, cît şi de analiştii de la Moscova, după ce piloţii turci au doborît un avion rus la graniţa cu Siria, pe motiv că ar fi violat spaţiul aerian controlat de Ankara.

Surse din anturajul preşedintelui Rusiei au declarat pentru presa de la Moscova că acţiunile Rusiei vor fi dure şi vor afecta relaţiile ruso-turce în diferite domenii, iar Turcia riscă să piardă miliarde de dolari. Moscova se declară pregătită să anuleze diferite proiecte de afaceri şi să renunţe la colaborare militară cu Ankara.

Astfel, unele proiecte energetice comune ar putea fi suspendate. Gazprom urmeazăsă analizeze oportunitatea proiectului gazoductului Turkish Stream. Totuşi, Rusia nu riscă să oprească livrarea gazului pentru Ankara, în contextul în care Turcia este al doilea cel mai mare consumator de gaze ruseşti.

Totodată, ar putea fi anulat şi un contract de 22 de miliarde de dolari, care prevede construcţia primei centrale atomice din Turcia.

Pe de altă parte, oficialii ruşi nu exclud că Ankara poate să interzică trecerea navelor ruseşti prin strîmtorile Bosfor şi Dardanele, ceea ce va afecta aprovizionarea bazelor militare ruseşti din Siria. "Aceast scenariu are puţine şanse să se realizeze, deoarece Turcia poate face asta doar în contextul unui război direct", au menţionat sursele.

În acelaşi timp, Rosselhoznadzor a anunţat că va suspenda de la 1 decembrieimportul de carne de la o fabrică din Turcia. Reprezentanţii ruşi au motivat că în produsele livrate ar fi fost găsite bacterii periculoase, care pot duce la cazuri letale.

Mai mult, Rusia a interzis firmelor de turism să vîndă oferte pentru Turcia. Astfel, agenţiile de turism din Rusia susţin că ambele părţi vor pierde milioane de dolari, îndeosebi în contextul în care zborurile directe spre Egipt au fost anulate, iar resticţiile ar putea fi impuse pentru o perioadă de două-trei luni.

Turcia ocupă locul cinci în topul partenerilor comerciali ai Rusiei. În 2014, cele două ţări au făcut schimburi de mărfuri în valoare de 44 de miliarde de dolari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?