Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Experți: Pieţei valutare îi sînt specifice ”letargia” şi ”calmul”

24 noi. 2015,, 11:45   Parerile expertilor
1521 0
Эксперты: валютный рынок не демонстрирует "признаков фанатизма"
Foto: academic.ru
"Lipsa semnelor de fanatism", "letargie", şi "calm" – acestea sînt calificativele date de dealerii valutari stării pieţei de săptămîna aceasta.

Participanţii profesionali ai pieţei, intervievaţi de corespondentul special al agenţiei "Infotag", afirmă că, în pofida cursului oficial, care a depăşit pragul de 20 MDL:1 USD, pe piaţă "practic lipsesc doritorii de a cumpăra sau vinde valută la un asemenea curs".

"Pe piaţă, în general nu se observă volume în tranzacţii. Despre ce fel de activitate poate fi vorba dacă volumul de cumpărare abia de atinge $0,5 mil.?", se întreabă interlocutorii agenţiei.

Întrebaţi despre cursurile fără numerar de cumpărare a dolarilor SUA, unul dintre dealeri a spus că luni cursul "de lucru" de cumpărare a valutei americane a constituit 20,04 MDL:$1, iar cel de vînzare – 20,10 MDL:$1.

"Pe piaţa valutei în numerar, care în ultimul timp este influenţat de acţiunile de pe piaţa fără numerar, situaţia este şi mai calmă din motiv că foarte puţine persoane vînd valută şi tot atîtea sînt gata să o cumpere. Se creează impresia că piaţa încearcă să se deplaseze în sus, însă nu are forţă pentru aceasta", menţionează participanţii pieţei.

Prognozînd evoluţia situaţiei, de săptămîna aceasta, unii dealeri au opinat că cursul valutei naţionale poate atinge 20,2MDL:$1, însă apoi oricum se va diminua.

"Aceasta, într-o oarecare măsură, va fi influenţată şi de sfîrşitul lunii, cînd se vor încheia plăţile fiscale şi va fi necesară o anumită masă de lei. Iar de la începutul lunii decembrie ne aşteptăm la vînzări mai active de valută pe piaţa valutei în numerar, ceea ce, de asemenea, va ajuta leul moldovenesc să deplaseze cursul în jos, după pragul de 20MDL:$1", a spus dealerul unei bănci.

Unii dealeri şi analişti sînt de părere că mai sus de pragul 20 MDL:$1 cursul leului moldovenesc va fi deja în 2016.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?