Transnistria stiri: 1398
Preşedintele stiri: 4044

PSRM a cerut compensaţii pentru cetăţeni în urma majorării tarifelor la energia electrică şi gazele naturale

16 noi. 2015,, 15:15  
737 1
Foto: tribuna.md
Partidul Socialiştilor (PSRM) a cerut compensaţii din contul statului în legătură cu decizia de a majora tarifele la gazele naturale şi energia electrică pentru consumatorii finali. PSRM a înregistrat în Parlament un proiect de lege prin care acuză forţele proeuropene de situaţia socio-economică deplorabilă din ţară şi violarea drepturilor omului şi principiilor statului de drept.

În opinia socialiştilor, autorităţile trebuie să identifice 10 milioane de lei lunar pentru achitarea diferenţei de tarife, fără a supune cetăţenii acestor cheltuieli.

„Politicile inconsecvente ale actualei puteri, precum şi furtul masiv al banului public au dus la devalorizarea leului, pierderea pieţei ruseşti de desfacere pentru produsele moldoveneşti, pierderea încrederii din partea tuturor partenerilor externi ai Republicii Moldova, creşterea tarifului la energia electrică şi gazele naturale furnizate consumatorilor casnici. Majorarea tarifelor nu este rezultatul unor factori obiectivi, ci al comportamentului autorităţilor. Unica modalitate viabilă şi eficientă pentru a nu admite insolvenţa populaţiei Republicii Moldova este adoptarea prezentei iniţiative legislative", se menționează în nota informativă a proiectului de lege.

În opinia expertului în energetică Sergiu Tofilat, propunerea socialiştilor trebuie studiată minuţios, înainte de a o examina în Parlament.

"Asemenea subiecte ţin de competenţa Guvernului, care trebuie să studieze posibilitatea de a compensa cheltuielile unor categorii de cetăţeni. Există semne de întrebare privind sursele de compensare. Pentru a le folosi, aceste resurse trebuie luate de undeva. Nu ştiu ce scop urmăreşte PSRM prin această iniţiativă. Posibil este necesară, dar trebuie luați în calcul numeroşi factori, nu să ne limităm doar la dorinţă", a explicat acesta.

Din 9 noiembrie, ANRE a majorat tarifele la energia electrică în medie cu 35% - pînă la 2,16 lei pentru 1 kW/h. La sfîrşitul săptămînii trecute, ANRE a anunţat despre intenţia de a majora şi tarifele la gazele naturale, cu 9,8% - pînă la 6,55 lei pentru un volum de gaze consumate pînă la 30 m3, iar pentru un volum mai mare – 6,83 lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?