X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

„Reflecțiile” pictorului Leonid Grigorașenco, expuse la Muzeul de Artă

22 oct. 2015,, 17:30   Societate
2958 0

„Reflecțiile” pictorului Leonid Grigorașenco, expuse la Muzeul de Artă
Foto : curentul.md

Lucrările regretatului pictor Leonid Grigorașenco pot fi urmărite la Muzeul Național de Artă începînd cu 21 octombrie, relatează NOI.md.

Expoziția comemorativă a artistului plastic, cu genericul „Reflecții cu creionul în mînă”, întrunește circa o sută de lucrări, realizate de Leonid Grigorașenco pe parcursul vieții. Aici sînt prezentate lucrări din colecția muzeului, cît și lucrări din colecția familiei artistului, expuse în premieră.

Schițele transmit starea personajelor și a lucrurilor fixate pe hîrtie, dar și dispoziția personală a autorului care le contemplă. Pare că Grigorașenco încerca un sentiment de jubilație în raport cu ceea ce vedea. Ceea ce nu-l împiedica să fie exact.

Colile de desen legate în formă de carte tăinuiesc și acum multe secrete. Scrise de mîna pictorului, ele îi păstrează gîndurile, frămîntările, dispoziția. De albumele sale Leonid Grigorașenco nu se despărțea niciodată: numai în intimitatea lor se simțea el însuși.

Leonid Grigorașenco s-a născut la 21 octombrie 1924 în orășelul Birzula, RASSM. În anul 1940 Familia Grigorașenco s-a mutat la Chișinău. Tot aici, la 13 ianuarie 1995 pictorul s-a stins din viață. De-a lungul vieții Leonid a organizat mai multe expoziții la Chișinău și în străinătate: Moscova, Kemerovo, Ulianovsk, Irkutsk, Nijni Taghil, Plovdiv, Sofia, Belgrad, Ulan Bator.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?