Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

A fost elaborat Planul de acţiuni pentru stabilizarea economică a Moldovei pînă în anul 2017

8 oct. 2015,, 17:00   Economie
3560 6

Foto: finatica.by

Ministerul Economiei a elaborat Planul de acţiuni pentru stabilizare şi relansare economică a Moldovei pe anii 2015-2017, transmite NOI.md.

Documentul a fost elaborat în scopul identificării şi aprobării unei agende comune de măsuri, orientate spre gestionarea şi minimizarea riscurilor de ordin intern şi extern, care au generat distorsiuni economice şi financiare, şi anume: majorarea deficitului bugetar, contractarea cererii agregate de consum, reducerea importurilor şi exporturilor, reducerea remitenţelor, micşorarea ritmului de creştere a fluxului investiţiilor străine directe, încetinirea dezvoltării tuturor sectoarelor economiei, creşterea numărului de şomeri, inclusiv din contul muncitorilor migranţi reveniţi în ţară, etc.

La elaborarea Planului de acţiuni pentru stabilizarea și relansarea economică au fost implicate atît autorităţile administrative centrale, cît şi instituţiile de stat relevante – Banca Naţională a Moldovei, Comisia Naţională a Pieţei Financiare, Centrul Naţional Anticorupţie, Consiliul Concurenței etc. A fost, de asemenea, asigurată consultarea documentului cu mediul academic şi de afaceri, fiind recepţionate propunerile şi recomandările acestora, care au fost luate în considerare în procesul definitivării documentului.

Planul de acţiuni prevede măsuri imediate și pe termen mediu, orientate spre neadmiterea aprofundării ulterioare a crizei economice, readucerea economiei naţionale pe o traiectorie ascendentă şi asigurarea premiselor pentru dezvoltarea economică echilibrată.

Documentul este axat pe șapte priorităţi de bază: asigurarea stabilității sectorului financiar-bancar, stabilizarea și eficientizarea finanțelor publice, dezvoltarea mediului de afaceri, atragerea investițiilor și promovarea exporturilor, susținerea sectorului privat din domeniul agriculturii, susținerea păturilor vulnerabile ale populației, eficientizarea activității instituțiilor de stat.

Conform estimărilor, efectuate în procesul elaborării documentului, se preconizează ca acţiunile implementate în cadrul Planului să contribuie la readucerea economiei ţării pe o traiectorie de creştere deja începînd cu anul 2016, procesul respectiv fiind însoţit de diminuarea deficitului bugetar şi stabilizarea inflaţiei, revigorarea procesului investiţional şi a comerţului exterior.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?