X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Patronatele au propus măsuri pentru diminuarea nivelului economiei subterane

7 oct. 2015,, 17:00   Economie
3442 1
Foto: finatica.by
Confederația Naţională a Patronatelor din Moldova (CNPM) a elaborat măsuri pentru diminuarea nivelului economiei subterane, sporirea eficienţei dialogului social şi îmbunătăţirea legislaţiei muncii.

Preşedintele Confederaţiei, Leonid Ciorescu, a spus miercuri, în cadrul conferinţei de dezbatere a acestor măsuri, că modificările propuse au drept scop îmbunătăţirea mediului de afaceri din Moldova.

Principalul specialist pentru activitatea angajatorilor din Budapesta (Ungaria), Dragan Radic, de asemenea, consideră că "economia subterană este una dintre problemele principale ale Republicii Moldova, astfel documentele elaborate nu trebuie amînate".

"Fiecare al treilea angajat din Moldova munceşte neoficial. Şi atît timp cît şansa de a fi prins este foarte mică, oamenii vor lucra aşa pentru a nu achita impozite. Nimic nu se va schimba pînă cînd Guvernul nu va lua măsuri", a spus el.

În opinia patronatelor, pentru a diminua nivelul economiei subterane este necesară o politică fiscală transparentă; măsuri stricte de prevenire a contrabandei; sporirea eficienţei FISC-ului şi Inspecţiei Muncii.

Reprezentanţii Confederaţiei au menţionat "ineficienţa dialogului social între Guvern şi reprezentanţii businessului, precum şi între angajatori şi angajaţi".

La conferinţă au fost prezentate şi un şir de modificări recomandate la Codul muncii, care, în opinia patronatelor, ar asigura flexibilitatea şi siguranţa muncii, precum şi adaptarea pieţei economice la schimbări.

La întrevederea liderilor sindicatelor moldoveneşti cu Misiunea FMI, sindicatele au menţionat indicele nivelului economiei subterane din Moldova, care, potrivit estimărilor lor, este de 57%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?