X 
Transnistria stiri: 1441
Preşedintele stiri: 4051

CSM, indignat de cheltuielile de întreţinere a Judecătoriei din Bender

7 oct. 2015,, 09:30   Societate
3003 0
Foto: actualitati.md
Cheltuielile de întreţinere a Judecătoriei din Bender, unde activează doar cinci judecători, sînt excesive şi inexplicabile. Asemenea opinie a fost exprimată marţi, la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care a examinat circa 40 de subiecte.

Membrul CSM, Teodor Cîrnaţ, a relatat că Consiliul a audiat-o pe preşedinta interimară a Judecătoriei, Arina Ialanji, care nu a putut motiva clar de ce lunar pentru întreţinerea instanţei se cheltuiesc pînă la 1 milion de lei.

„Chiar şi pentru Chişinău este o sumă imensă. Dacă din start am fi construit un sediu propriu al instanţei, l-am fi avut deja. De asemenea, facturile expediate de arendator nu coincid cu sumele transferate în contul acestuia. Deci, această situaţie trebuie clarificată", a spus el.

Preşedintelui Judecătoriei raionului Glodeni, Ion Cazacu, i s-a propus pînă la sfîrşitul anului să încheie examinarea dosarelor, care durează de la trei la patru ani.

"În această instanţă sunt pînă la 12 dosare, a căror examinare durează deja trei şi patru ani. Este vorba despre dosare civile şi penale. S-a cerut ca dosarele să fie finalizate, în caz contrar preşedintele instanţei va fi pedepsit", a menţionat Cîrnaţ.

Potrivit lui, CSM, de asemenea, a decis că pînă în 1 ianuarie 2016 Moldova va avea o instanţă specială pentru examinarea dosarelor de corupţie.

"Deocamdată ştim exact doar unde va lucra – în sediul actualului Tribunal Militar. În componenţa instanţei specializate judecătorii vor fi selectaţi pe bază de concurs. Se preconizează că vor fi cinci la număr. Presupun că specializarea în dosarele de corupţie este foarte importantă în Moldova, care se confruntă cu acest fenomen periculos", a spus el.

Benderul se află sub jurisdicţia autorităţilor autoproclamatei RMN. Astfel, în oraş practic lipsesc structuri ale Moldovei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?