X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Ghimpu: FMI a comis o greșeală

28 sep. 2015,, 11:38   Economie
5554 9

Foto: noi.md

Republica Moldova va beneficia de împrumutul de 150 de milioane de euro din partea României doar după ce va semna memorandumul cu FMI. Acesta sînt condițiile impuse de Fondul Monetar, a anunțat liderul PL, Mihai Ghimpu, informează NOI.md.

„În situația în care sîntem azi, noi am mizat pe acordul de împrumut de la București, dar acum FMI a zis nu. Orice stat poate acorda ajutor Republicii Moldova doar după semnarea acordului cu FMI, să vadă că facem reforme, că funcționează legea. Noi sîntem într-o situație foarte stupidă acum și plus această instabilitate politică”, a explicat Ghimpu în cadrul unei emisiuni la Prime TV.

Potrivit politicianului, FMI a comis o greșeală atunci cînd a refuzat să negocieze semnarea unui nou acord cu Republica Moldova, în luna septembrie curent. În opinia liberalului, acest lucru va genera și mai multă instabilitate, lucru pe care nici clasa politică și nici partenerii de dezvoltare nu și-l doresc.

„FMI trebuia să se orienteze la următorul lucru: este majoritate parlamentară, este guvern? Atunci, haideți să le încredințăm. Era salvarea în acest acord de 150 de milioane din partea României, dar acum această sumă nu poate fi accesată. Va trebui să reducem nu știu cîte miliarde din toate cheltuielile”, a punctat Ghimpu.

„Acum sînt bani pentru pensii și salarii, o să avem tot timpul pentru asta, aici nu e pericol, dar o să reducem din investiții, asta va afecta economia țării. Așa nu ne putem dezvolta. Investițiile nu le vom putea face fără ajutorul FMI și BM. De aceea consider că FMI a făcut o greșeală cînd a ezitat să ne ajute, dar așa, pentru ce au venit? Nu este corect”, a adăugat Ghimpu.

Precizăm că Guvernul României a luat decizia de acorda Republicii Moldova un împrumut în valoare de 150 de milioane de euro, pentru o perioadă de cinci ani, cu o rată a dobînzii de 1,5 la sută.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?