X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Rinat Ahmetov e de ambele părţi ale războiului din Ucraina

25 sep. 2015,, 21:00   Externe
5414 0

Foto: sharji.net

În septembrie anul trecut, presa internaţională prezenta o serie de filmări din oraşul ucrainean Krasnodon în care putea fi observată o dovadă clară a agresiunii ruseşti. Oraşul aflat în estul Ucrainei, la 15 kilometri de graniţa cu Rusia, era străbătut de un convoi militar al armatei comandate de Putin, convoi compus din sute de vehicule blindate, tancuri, camioane pentru transport soldaţi sau ambulanţe militare. Aflat în provincia Luhansk, oraşul a fost printre primele ocupate de separatişti şi locul în care a luat naştere un reportaj publicat de Associated Press sub semnătura jurnalistei Nataliya Vasilyeva, corespondentul agenţiei la Moscova.

Materialul jurnalistic este concentrat în jurul activităţii dintr-o Ucraină zguduită de conflict a magnatului Rinat Ahmetov, cunoscut şi pentru faptul că deţine clubul de fotbal Şahtior Doneţk, echipă antrenată din 2004 de românul Mircea Lucescu. ”În Krasnodon, aproximativ un sfert din numărul populaţiei lucrează în minele de cărbuni deţinute de Ahmetov, cel mai bogat om al Ucrainei. Aici şi în alte părţi ale teritoriului controlat de separatişti, mogulul ţine luminile aprinse şi oamenii îmbăcaţi şi hrăniţi oferind u-le un mix de slujbe, electricitate şi ajutoare”, notează jurnalista. ”În acelaşi timp, Ahmetov controlează fabrici de partea cealaltă a liniei frontului, susţinând economia Ucrainei şi alimentând cuferele guvernului cu sute de milioane reprezentând taxe.

Producţia lui de oţel, definitivată în ţinutul controlat de rebeli, este apoi exportat în Vest”, scrie Nataliya, cea care menţionează că astfel este susţinută financiar guvernarea separatiştilor. În ciuda faptului că a fost considerat o victimă a războiului, inclusiv în discursul public al lui Mircea Lucescu, articolul AP menţionează faptul că Rinat Ahmetov profită din plin de pe urma situaţiei de conflict. Companiile lui Ahmetov profită de pe urma colaborării rebelilor pro-ruşi cu guvernul ucrainean

Miliardarul oferă mai bine de 300.000 de locuri de muncă pe întregul teritoriu al Ucrainei, însă o mare parte dintre acestea sunt disponibile în estul controlat de rebeli. Controlul pe care îl are asupra producţiei de energie electrică şi căldură îi oferă statutul privilegiat de a putea să îşi impună termenii atât guvernului ucrainean, cât şi rebelilor. Asta contrazice ideea promovată de Mircea Lucescu, cel care susţine că Rinat Ahmetov este aspru afectat de starea de conflict şi că este nevoit să plătească o taxă de protecţie rebelilor pentru a-i fi garantată integritatea proprietăţilor aflate la est de linia frontului. Bombardarea stadionului din Doneţk în care Ahmetov a investit 300 de milioane de euro, ar fi fost tocmai avertismentul rebelilor faţă de Ahmetov în eventualitatea în care mogulul s-ar fi gândit să renunţe la plata taxei de protecţie.AP oferă un exemplu care ilustrează excelent felul în care Rinat Ahmetov colaborează cu cele două părţi ale conflictului în desfăşurarea afacerilor:

Cărbunii extraşi din minele din Krasnodon, de pe teritoriul controlat de rebeli, sunt transportaţi la o fabrică de procesare din Avdiivka, în apropierea Doneţkului, pe pământ al guvernului ucrainean. Cocsul rezultat este transportat înapoi pe teritoriul rebelilor la o topitorie din Yenakieve, iar metalele produse acolo sunt transportate pe Marea Azov înapoi în teritoriul controlat de guvern pentru a fi exportate în Vest. Estul produce contrabandă. Estul cu excepţia lui Ahmetov

După ce separatiştii au pus stăpânire pe zone din regiunile Doneţk şi Luhansk, autorităţile de la Kiev au declarat că tot ce va fi produs acolo va fi catalogat drept contrabandă. Excepţie de la regulă: producţia companiilor lui Ahmetov. Totul se explică dacă privim imaginea largă, Ucraina este dependentă de taxele plătite de companiile lui Ahmetov, est dependentă de producţia de cărbuni şi de energia celor trei centrale electrice de pe teritoriul controlat de rebeli. Chiar şi aşa, Metinvest a intrat recent într-o procedură de insolvenţă, iar presa din Ucraina scrie despre faptul că un eventual faliment al gigantului ar putea afecta direct şi pe Şahtior Doneţk.

Cum este afectată echipa antrenată de Mircea Lucescu

Jurnaliştii ucraineni nu văd ca Şahtior Doneţk să aibă parte de probleme serioase din pricina activităţii lui Rinat Ahmetov cât timp miliardarul va continua să îşi desfăşoare activitatea astfel încât ambele părţi ale conflictului să aibă de profitat. Deşi în martie 2015 alegerile de la vârful Federaţiei Ucrainene de Fotbal s-au terminat cu înlăturarea lui Anatoly Konkov, cunoscut drept ”omul lui Ahmetov”, patronul lui Şahtior a pierdut, susţin specialiştii, doar războiul cu Dinamo Kiev. Izolată la peste 1000 de kilometri de casă, în vest la Lvov, Şahtior continuă să beneficieze de toate ”resursele” de care beneficia şi până la izbucnirea războiului, însă avantajele dispar în momentul în care apare lupta cu Dinamo Kiev. Altfel, se pare că Rinat Ahmetov are în continuare nevoie de Şahtior şi pentru a promova intens companiile sale în interiorul Europei. Pe tricourile fotbaliştilor antrenaţi de Mircea Lucescu să inscripţionat logo-ul SCM (System Capital Management) holdingul din care face parte şi compania Metinvest. Metinvest profită de statusul de sponsor principal al lui Şahtior şi apare pe bannere publicitare la fiecare joc important disputat de echipa lui Lucescu în Liga Campionilor sau Europa League.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?