X 
Transnistria stiri: 1398
Preşedintele stiri: 4043

Expert: Demisia guvernatorului BNM poate fi un pas planificat al coaliţiei de guvernare

23 sep. 2015,, 16:45   Economie
3114 0
Горелова: отставка главы НБМ может быть спланированной акцией
Foto: newsmaker.md
Demisia guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) în ajunul vizitei Misiunii FMI poate fi atît o acţiune planificată a coaliţiei de guvernare, cît şi o decizie neaşteptată a lui Dorin Drăguţanu, consideră doctorul în economie Elena Gorelova.

Economista a spus că guvernarea oricum pierde "din punctul de vedere al intenţiei de a semna un nou memorandum cu FMI şi a obţine un nou împrumut".

"Însă cîştigă din punctul de vedere al posibilităţii de a nu întreprinde măsuri nepopulare ale economiei stricte, care, de regulă, se regăsesc printre cerinţele FMI la semnarea memorandumului", a spus experta.

În opinia ei, plecarea şefului BNM este un eveniment de rezonanţă şi chiar politic.

"Dar nu trebuie să supraestimăm influenţa lui asupra situaţiei financiare şi economice. Bugetul republicii la capitolul venituri este executat în proporție de 97-98%. Problema insuficienţei granturilor şi creditelor externe în volumul planificat nicidecum nu este determinată de demisia guvernatorului BNM. Leul se depreciază deja de ceva timp, fapt influenţat considerabil de aşteptările negative formate în legătură cu creşterea preţurilor, extinderea neîncrederii faţă de autorităţi şi instabilitatea totală – politică, economică, socială, precum şi în legătură cu diminuarea veniturilor din export şi remitenţelor", a menţionat Gorelova.

Experta concluzionează că, dacă situaţia din Moldova nu va lua o direcţie pozitivă, atunci, pe viitor "deprecierea" puterii şi politicii sale economice şi sociale va provoca deprecierea valutei naţionale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?