X 
Transnistria stiri: 1441
Preşedintele stiri: 4051

Lupașco avertizează: Protestele s-ar putea transforma în război civil

16 sep. 2015,, 14:45   Politică
5552 8
Лупашко предостерег: Возможно скатывание протестов в стадию гражданской войны
Foto: dorledor.info
„Mișcarea de protest care a început pe valul revoltei populare se mută încet spre dreapta”, consideră scriitorul și publicistul Mihail Lupașco, informează NOI.md.

În opinia lui Lupașco, cel mai probabil aceasta se explică prin faptul că în segmentul cel mai activ al acestui protest încep să predomine persoane cu înclinații naționaliste radicale, care categoric nu acceptă alte puncte de vedere.

„Toate încercările liderilor (printre care sînt și oameni onești și cumsecade) de a-i reda acestui protest un caracter civic general, indiferent de naționalitate, se îneacă în ieșiri rusofobe, naționaliste, adresate unor evenimente istorice tragice. Cu toate că acest protest într-adevăr putea deveni unul civic, care să-i unească pe reprezentanții națiunii titulare și reprezentanții altor popoare și naționalități. Se pare că aceasta este o greșeală sistemică a organizatorilor acțiunilor de protest, care din start nu au purces la consultări cu societatea civilă și reprezentanții grupurilor etnice mari”, a menționat publicistul.

Mihail Lupașco a menționat că printre liderii protestului nu se vede niciun reprezentant al unei națiuni netitulare, care ar fi perceput de organizatori ca un lider și participant cu drepturi depline al procesului de negocieri cu Guvernul.

„Noi vedem că negocierile cu Guvernul intră în impas, deoarece cererea de demisie imediată este absurdă prin definiție, or, cine va fi atunci legitim în această țară, dacă îi alungăm pe toți? Cine va anunța alegeri anticipate, dacă îi scoatem pe toți? Cu alte cuvinte, deja este vorba despre un joc de dragul jocului, pentru a lansa niște persoane în politica mare. Avînd în vedere că se creează impas după impas, negocierile au eșuat, situația se tensionează și puterea acționează foarte neîndemnatic, fără pași în întîmpinarea societății, sînt posibile două scenarii de derulare a evenimentelor”, presupune jurnalistul.

Primul scenariu, în opinia lui Lupașco, ar putea fi adoptarea rezoluției privind unirea cu România. Astfel, se va manifesta contextul latent al unionismului care este reprezentant în această mișcare de protest. Al doilea scenariu ar însemna segmentarea în continuare a societății, acutizarea radicalismului, degenerarea treptată în confruntări interetnice și trecerea la etapa unui război civil în masă. „Pentru a evita aceste scenarii, trebuie să manifeste responsabilitate civică și liderii protestului, și Guvernul, și întreaga societate. Deocamdată nu există așa ceva”, a concluzionat Mihail Lupașco.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?