Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Experţii apreciază diferit înlocuirea reprezentantului Tiraspolului în procesul de negocieri

2 sep. 2015,, 09:30   Politică
4901 4
Эксперты неоднозначно оценивают предстоящую смену представителя Тирасполя в переговорном процессе
Foto: tiras.ru
Experţii apreciază diferit înlocuirea curândă a reprezentantului politic al Tiraspolului în procesul de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean. În ajun liderul Transnistriei, Evgheni Şevciuk, a anunţat că Nina Ştanski va pleca din funcţie în legătură cu faptul că "va prelua funcţia de primă doamnă".

Intervievat de corespondentul agenţiei "Infotag", politologul Vitalie Andrievschi a spus că "indiferent de cine va veni în locul Nine Ştanski, nu cred că se vor produce schimbări cardinale în procesul de reglementare".

"Este o plecare forţată, cel mai probabil din motive personale. Nu este vorba atât despre căsătorie, cât despre motivul acestui eveniment, despre care putem doar presupune...", a spus expertul.

Directorul "Днестр ТВ", preşedintele Centrului pentru protecţia drepturilor omului în Transnistria, Grigori Volovoi, consideră că locul ministrului Afacerilor Interne - reprezentantul politici al Tiraspolului la negocierile cu Chişinău poate fi preluat de oricare din viceminiştrii rămaşi la Ministerul Afacerilor Externe - Vitali Ignatiev sau Igor Şornicov.

El presupune că nu se va schimba nici linia generală a Ministerului de Externe al Transnistriei.

"Presupun că Ştanski nu va pleca complet şi îl va susţine pe noul ministru. A oferit prea multe forţe acestui lucru şi a format practic un cabinet nou. Un număr mare de diplomaţi tineri în curând vor deveni profesionişti, care vor susţine nu doar toată activitatea diplomatică, dar şi vor crea un teren larg pentru alegerea personalului", a spus Volovoi pentru "INFOTAG".

Serghei Ilicenco, plecat din Tiraspol, a spus că demisia doamnei Ştanski este "pregătire pentru evacuarea uşoară a familiei ce guvernează în Transnistria".

În opinia sa, Ştanski "va pleca în umbră şi va pleca din Transnistria, în plus pe numele său va fi înregistrată marea parte a bunurilor familiei".

"Ca oficializarea căsătoriei, Şevciuk cel mai probabil va lua familia ei şi va deveni Ştanski. Familia, care din 2011 a transferat în off-shore circa $500 mil., are sarcina de a pleca fără incidente", consideră Ilicenco, care a petrecut câteva luni în închisoarea din Tiraspol pentru că la criticat pe Şevciuk.

El este convins că la înlocuirea ministrului de Externe schimbările în conducerea Transnistriei nu se vor limita.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?