X 
Transnistria stiri: 1441
Preşedintele stiri: 4051

A fost descifrat misterul submarinului rusesc scufundat în apele suedeze

28 iul. 2015,, 16:20   Externe
6386 8

Foto: infobiz.md

În apele teritoriale ale Suediei a fost gasit un submarin scufundat. Nava a fost descoperită săptămîna trecută în apropiere de coasta de est a Suediei, la jumătate de mile marina de mal, intr-o zona cu navigație intensa.

Sursa stirii este organizaţia Ocean X Team, implicata în căutarea de artefacte istorice submarine, relatează paginaderusia.ro.

Membrii Ocean X Team au examinat descoperirea cu ajutorul unui aparat subacvatic. S-a constatat că lungimea submarinului este de 20 de metri, lățimea – circa 3,5 m.

„Nu este clar cît de vechi este și cît de mult timp a stat sub apă”, – au spus scafandrii. Cu toate acestea, ei susțin că au văzut pe corpul navei inscripții în chirilică, din care au tras concluzia că submarinul este rusesc.

Pe 27 iulie, scafandrii Ocean X Tema au notificat despre descoperire Forțele Armate suedeze. Potrivit presei locale, armata deja studiază materialele furnizate.

dragor de mine suedez„Submarinul nu are daune vizibile, iar trapele sale sînt închise. În acest sens, ne este teamă că echipajul nu a putut să scape atunci cînd nava s-a scufundat, „- a spus Stefan Hogeborn, scafandru în cadrul Ocean X Team.

„Se pare ca se afla într-o misiune secretă şi ceva a mers prost”, – a declarat pentru ziarul Expressen Thomas Ries, lector senior de strategie și politica de securitate de la Universitatea Națională de Apărare.

„Cred ca submarinul nu se afla acolo de foarte mult timp. Nava arata foarte bine si pot presupune că era în teste cand a naufragiat”- a declarat expertul suedez în apărare, Joachim von Braun.

Amintim, între 17-24 octombrie 2014, armata suedeză a efectuat o operațiune de căutare a unui „submarin străin” activ în arhipelagul Stockholm. Potrivit datelor preliminare ale mass-media suedeză, motivul operaţiunii a fost un mesaj SOS interceptat de marina suedeza de pe un submarin rusesc. Oficial, Ministerul suedez al Apărării nu a confirmat și nici nu a negat această informație.

La căutarea submarinului au participat nave de razboi, dragoare de mine, elicoptere și mai mult de 200 de soldați. Potrivit amiralului Anders Grenstad, această operațiune a costa bugetul Suediei 2,2 milioane de euro.SOM

Presa rusa afirma insa ca, cel mai probabil, nava descoperit in apele suedeze este submarinul Som, construit în SUA în 1901 și intrat in serviciul marinei ruse în 1904.

În luna mai 1916, submarinul s-a ciocnit cu o nava cu aburi în timp ce patrula în largul coastei Suediei. La bordul „Som” se aflau 18 membri ai echipajului, toţi au murit.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?