Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4047

Cheltuielile pentru organizarea unui referendum ar putea fi mai mari decît la alegerile parlamentare

20 iul. 2015,, 15:35   Economie
2599 2

Foto: noi.md

Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Andrei Volentir, susține că cheltuielile pentru organizarea unui referendum ar putea depăși suma alocată alegerilor parlamentare din toamna anului trecut, notează NOI.md.

În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, Volenitir a explicat că bugetul destinat remunerării funcționarilor electorali va fi mai mare, decît la scrutinele precedente, în condițiile în care salariul mediu pe economie a crescut. Anume acesta este criteriul de calcul pentru remunerarea funcționarilor electorali – ceea ce constituie 80 la sută din totalul cheltuielilor.

„În timp ce anul trecut, salariul mediu pe economie a fost de circa 3800 de lei, în anul curent acesta constituie circa 4200 lei. Această creștere, de 400 de lei, se va reflecta direct asupra bugetului necesar pentru desfășurarea în bune condiții a eventualului referendum. Peste 80% din banii alocați pentru alegeri sînt destinați remunerării muncii funcționarilor electorali și altor plăți obligatorii, celelalte 20% reprezintă cheltuieli legate de serviciile tipografice, combustibili, servicii de telecomunicații, achiziții de mărfuri. Această componentă a bugetului electoral ar putea fi, de asemenea, mai mare, față de scrutinul parlamentar, avînd în vedere ritmurile de depreciere a valutei naționale și a ratei inflației – factor ce determină scumpirea serviciilor și mărfurilor sus-menționate”, a punctat Andrei Volentir.

Totodată, secretarul CEC a precizat că instituția va demara procedurile legate de pregătirea referendumului, după ce Parlamentul se va pronunța asupra acestei inițiative, prin aprobarea unui proiect de hotărîre.

Precizăm că la finele săptămînii trecute, liderii PLDM, PD și PL au anunțat despre intenția organizării unui referendum de modificare a Constituției în această toamnă. Politicienii își propun să modifice procedura de alegere a șefului statului, astfel încît acesta să poată fi ales din trei încercări de către Parlament: la prima etapă cu 61 de voturi, le cea de-a doua – cu 57, iar la a treia – cu 51 de voturi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?