X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Concursuri, muzică și artizanat la „Ia Mania” (VIDEO)

30 iun. 2015,, 15:30   Societate
5151 0

Concursuri, muzică și artizanat la „Ia Mania”
Foto : noi.md

Anul acesta, Festivalul „Ia Mania” revine cu o nouă ediție, cea de-a treia, informează NOI.md.

Pe 4 și 5 iulie, în satul Holercani, raionul Dubăsari, se va desfășura tradiționalul festival cu genericul „Festivalul artelor născute din tradiții”.

În cadrul festivalului vor avea loc un șir de activități, concursuri și concerte. Participanții se vor bucura de un tîrg de meșteșugărit, unde artizanii din țară își vor expune lucrările executate manual: piese ale costumului popular, ceramică, fibră vegetală, lemn; bijuterii din diverse materiale, precum și piele, lînă, argint, ață.

Tot aici va avea loc și un tîrg de bucate tradiționale, unde în prima zi „vor fi puse la bătaie” sarmalele și plăcintele, iar a doua zi – zeama și desertul tradițional.

17 designeri din Moldova își vor încerca talentul în cadrul concursului „Mîndria”, unde își vor prezenta lucrările personale. O altă noutate a ediției din anul acesta este organizarea unui concurs de artă murală, inspirat din tradiții, care este adresat tuturor artiștilor plastici, studenți, absolvenți. Competiția „Cai verzi pe pereți” îi va provoca pe participanți să creeze o schiță originală inspirată din poveștile populare, costumul tradițional, obiceiurile de sărbătoare sau gastronomia națională.

În cadrul conferinței „Podul de flori” se vor întîlni artiști și artizani de pe ambele maluri ale Prutului, unde își vor împărtăși experiența de transpunere a tradițiilor în arta modernă.

„Abordarea noastră față de tradiție este cît se poate de modernă. Încercăm să nu lăsăm lucrurile să se prăfuiască; încercăm să le dăm o nouă dimensiune, iată de ce în cadrul festivalului se întîmplă mai multe activități ce au menirea să aducă tezaurul în modernitate”, a menționat Nata Albot, organizatoarea festivalului.

Cele două zile ale festivalului vor fi animate de seturi muzicale din partea DJ-lui Victor Codek, dar și de artiști din Moldova: un ansamblu de la Dubăsari, interpreta Victoria Mahu, Aldea-Teodorovici Orchestra, Vera Țurcanu și Valy Boghean Band.

Organizatorii au pregătit și un program de noapte: Ia Mania by night: Jam session cu Mămăliga Worriors și vizionarea filmului cu aventura lor de la Mongol Rally.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?