X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Juncker către greci: Un "nu" la referendum ar însemna un "nu pentru Europa"

29 iun. 2015,, 19:00   Externe
2953 0

Foto: greecetoday.ru

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, le-a cerut luni grecilor să accepte la referendumul convocat de premierul Alexis Tsipras planul propus de creditorii internaționali, solicitând totodată șefului executivului grec să spună poporului său 'adevărul' în legătură cu acest plan, transmite agenția EFE.

'Nu este un pachet de austeritate stupid (...), nu există reduceri de salarii sau pensii', ci măsuri 'pentru mai multă justiție socială, creștere economică și o administrație publică mai modernă și transparentă', a precizat Juncker într-o intervenție în fața presei, dedicată crizei provocate de hotărârea lui Tsipras de a respinge acest plan și de a convoca în schimb un referendum la care grecii să se pronunțe pe acest subiect.

'Cer grecilor să voteze 'da', oricare ar fi întrebarea să voteze 'da', pentru că astfel vor transmite mesajul că doresc să rămână în zona euro și în familia Uniunii Europene', a îndemnat șeful executivului comunitar. Întrebat ce ar presupune un 'nu' la referendum, Juncker a răspuns că aceasta 'ar însemna că Grecia spune nu Europei'. El a admis totuși că unele prevederi ale planul propus presupun și sacrificii pe termen mediu, dar a insistat că planul 'merge mult dincolo de măsurile fiscale și propune o modalitate clară de a progresa'. 'Trebuie să spunem poporului grec ce este în joc și că nu este ușor, dar și alții l-au făcut', a continuat Juncker făcând referire la reformele adoptate de țări precum Irlanda, Portugalia, Cipru sau Spania.

În ceea ce privește o posibilă ieșire a Greciei din zona euro, Juncker a declarat că aceasta 'nu a fost niciodată și nu va fi o opțiune'. 'Perspectiva mea este că vom fi în continuare 19 (în zona euro) și mai mulți în anii următori și deceniile următoare', a indicat șeful executivului comunitar.

El s-a arătat totuși dezamăgit de această evoluție în relațiile cu Grecia. 'Sunt profund întristat de spectacolul pe care l-a oferit Europa săptămâna trecută. (...) După toate eforturile pe care le-am depus, mă simt trădat', a spus Juncker, acuzând guvernul grec că 'vineri s-a ridicat în mod neașteptat de la masa' negocierilor. 'Am mișcat munții din loc până în ultimul moment, când autoritățile grecești au închis ușa', a adăugat Juncker, atrăgând atenția că dosarul grec nu poate fi 'un joc cu câștigători și învinși'. 'Ori câștigăm cu toții, ori pierdem cu toții' în zona euro, a conchis președintele Comisiei Europene.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?