Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4054

Liderul PCRM: În Moldova puterea este criminalizată, iar ţara feudalizată

26 iun. 2015,, 08:45   Politică
3515 20
Foto: noi.md
Preşedintele Partidului Comuniştilor (PCRM), Vladimir Voronin, consideră că în Moldova are loc criminalizarea puterii şi feudalizarea ţării. Opinia a fost exprimată de către politician joi, în cadrul şedinţei de lucru cu ambasadorii acreditaţi la Chişinău, relatează agenţia "Infotag" cu referire la Serviciul de presă al PCRM,

Voronin a declarat că din 2010 "Moldova tot mai capătă semne de stat acaparat", cînd se observă "pierderea controlului asupra tuturor proceselor social-economice din ţară".

"În primul rînd, puterea este criminalizată. În politică vin partide şi persoane cu averi mari, obţinute pe cale criminală. În al doilea rînd, Moldova este feudalizată, cînd aceşti indivizi bogaţi practic îşi cumpără oraşe şi sate. În aceste administraţii publice nu va mai fi puterea statului, ci doar putere pe principiul local, de clan. Locuitorii acestor oraşe şi sate nu vor mai fi cetăţeni liberi ai Moldovei, ci ţărani iobagi ai celor ce le-au cumpărat voturile", a spus Voronin.

Potrivit lui, în Moldova "s-a format un sistem mafiot fără precedent, care şi este în esenţă puterea".

"Ultimele două campanii electorale au demonstrat cum partidele de la putere denaturează toate normele democratice în favoarea lor, Autorităţile au înlăturat societatea de la definirea căilor de dezvoltare a ţării. Puterea a cauzat daune enorme sistemului electoral, bancar şi judiciar. Intenţionat a slăbit structurile de forţă. Adică a făcut nefuncţionale toate componentele statalităţii, astfel încît cetăţenii să aibă dubii în privinţa necesităţii statalităţii moldoveneşti", consideră liderul comuniştilor.

În opinia lui, curînd va veni era cînd "noii feudali, pentru a ţine sub control puterea acaparată şi cetăţenii, vor tinde să se îndepărteze de stat, ajungînd la formarea propriilor armate şi detaşamente de poliţie".

El a amintit că la începutul anului curent Partidul Socialiştilor, cu scopul de a înceta criza politică, care a durat mai bine de şapte luni, a participat la deblocarea activităţii Parlamentului, precum şi, rămînînd în opoziţie, a votat pentru "Guvernul Gaburici".

"Prin acest pas am vrut să dăm un exemplu despre modul în care trebuie consolidată societatea, cum pot fi unite diferite puncte de vedere, cum se construiesc punţi între cetăţeni şi politicieni, care au viziuni diferite. Însă nu a fost să fie. Dacă în domeniul protecţiei sociale am reuşit să facem cîte ceva, corupţia doar cu forţele noastre nu o putem opri şi, în rezultat, Guvernul a demisionat", a declarat Voronin, fără a indica poziţia PCRM referitoare la formarea noului guvern.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?