X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Procurorul general: Pentru reglementarea problemelor cu Transnistria este necesară o bază legislativă

19 iun. 2015,, 11:00   Politică
3324 1
Генпрокурор: для урегулирования спорных проблем с Приднестровьем нужна законодательная база
Foto: omg.md
Procurorul general al Moldovei, Corneliu Gurin, consideră că este necesară o bază legislativă pentru a reglementa problemele disputabile cu Transnistria. El și-a exprimat opinia după întîlnirea de lucru desfăşurată joi la Guvern, relatează „Infotag".

"Tiraspolul afirmă că deschiderea dosarelor penale de către Procuratură în privinţa funcţionarilor transnistreni este un obstacol în procesul de negocieri. Ei propun, prin comun acord, să fie închise toate dosarele penale în acest sens – la Chişinău şi Tiraspol. Dar asemenea subiecte nu se rezolvă la masa de negocieri în formatul "5+2". Există lege, există divizarea puterii în stat. Se prea poate că la Tiraspol este posibilă închiderea tuturor dosarelor penale prin adoptarea unei decizii politice, însă nu şi la noi", a subliniat Gurin.

El este de acord că "este necesar un dialog politic între Chişinău şi Tiraspol, pentru a defini unele principii de rezolvare a problemei în cauză".

"Poate e cazul de adoptat o lege specială de amnistiere. Asemenea precedente există. Însă acest fapt nu poate viza toate dosarele, fără excepţie. Situaţia trebuie clarificată pe categorii. Există cazuri diverse, a fost cauzat prejudiciu. În cazul amnistiei statul trebuie să-şi asume anumite obligaţiuni de compensare a prejudiciului. În caz contrar, partea vătămată se va adresa la CEDO, care va obliga Guvernul să achite compensaţii. Trebuie elaborat un mecanism", consideră procurorul.

Întrebat despre căile de soluţionare, vicepremierul pentru Reintegrare, Victor Osipov, nu a exclus că "este necesară o bază legislativă de tranziţie".

"Conflictul dat există de 23 de ani, iar în legislaţie nu se spune nimic despre aceasta. Ne-am dori să rezolvăm toate problemele în cadrul legislaţiei Republicii Moldova, Constituţiei şi Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Dar, există o situaţie concretă, care nu este prevăzută de legislaţie. De aceea, ar fi cazul de creat cadre legislative intermediare, pentru a rezolva probleme cu respectarea legii", a subliniat Osipov.

Răspunzînd la întrebări, Corneliu Gurin a comunicat că împotriva locuitorilor Transnistriei, inclusiv a funcţionarilor de pe malul stîng al Nistrului, sînt deschise 184 de dosare penale. Ancheta în 160 dintre acestea a fost suspendată din varii motive.

"Cîte dosare au fost deschise împotriva cetăţenilor Moldovei noi nu ştim. Sîntem la curent doar cu dosarele de rezonanţă – omoruri, violuri, răpiri. În asemenea cazuri oamenii se adresează Procuraturii Generale din Moldova şi noi deja luăm măsuri", a spus Gurin.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?