X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Rezultatele primei vizite a președintelui Moldovei în Găgăuzia

30 mai. 2015,, 12:15   Politică
3350 12
Foto: noi.md
Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a efectuat prima sa vizită în UTA Gagauz-Yeri, în cadrul căreia a spluberat mitul despre dezinteresul Chișinăului oficial față de raioanele din sudul țării. Șeful statului s-a arătat surprins de faptul că în Găgăuzia nu există o școală cu predarea în limba găgăuză și i-a îndemnat, totodată, pe locuitorii autonomiei să studieze limbile română și găgăuză, informează NOI.md. Potrivit serviciului de presă al președintelui țării, în orașul Comrat, Nicolae Timofti a participat la ceremonia de încheiere a anului de studii la Liceul teoretic „Mihai Eminescu”.

În discursul său ținut în fața elevilor, profesorilor și părinților prezenți la reuniune, președintele a vorbit despre importanța studierii în regiune a limbilor română și găgăuză. „În Găgăuzia nu există o școală cu predare în limba găgăuză. Nu este corect ca o etnie să nu aibă posibilitatea să învețe în limba sa”, a menționat Nicolae Timofti.

În autonomia găgăuză, din cele 30 instituții școlare cu statut de liceu, 26 folosesc limba rusă ca limba de predare, două licee moldo-turce utilizează limba engleză, iar altele două – limba română.

Nicolae Timofti a transmis Liceului teoretic „Mihai Eminescu” o donație de carte în limba română, între care opera completă a poetului Mihai Eminescu, dicționare și alte volume.

În satul Cișmichioi, raionul Vulcănești, șeful statului a luat parte la lansarea lucrărilor de construcție a unei grădinițe de copii care va fi edificată cu fonduri acordate de Turkmenistan. O înțelegere în acest sens a fost făcută între președintele Nicolae Timofti și omologul său turkmen, Gurbangulî Berdîmuhamedov, în timpul vizitei președintelui Timofti la Așgabat în luna aprilie a anului curent. Instituția preșcolară va avea o capacitate de 160 de locuri și urmează să fie finalizată și utilată cu echipament modern în termen de un an și jumătate.

Totodată, Nicolae Timofti a făcut un apel în fața locuitorilor satului Cișmichioi, subliniind că acest proiect vine să demonteze mitul despre dezinteresul autorităților centrale față de zona de sud a republicii. „Dincolo de propaganda de dezbinare și speculațiile politice rămîn lucrurile concrete”, a declarat șeful staului.

Președintele Nicolae Timofti a fost însoțit în timpul vizitei sale în autonomia găgăuză de bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, președintele Adunării Populare, Dmitrii Constantinov, consilieri prezidențiali și alți oficiali.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?