X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

China se pregateste de batalii pe mare

29 mai. 2015,, 04:00   Externe
3946 0

Foto: gazeta.ru

Ultima versiune a doctrinei militare a Chinei, publicata recent, pune accent pe modernizarea si intarirea marinei de razboi, pentru a contracara prezenta militara tot mai sporita a Statelor Unite si Japoniei in Marea Chinei de est. "Noi nu vom ataca, atata timp cat nu vom fi atacati", precizeaza autorii doctrinei militare, in conditiile in care unii analisti sunt de parere ca, pe fondul atentiei sporite acordata modernizarii fortelor sale militare, Beijing ar fi dispus sa declanseze un al treilea razboi mondial.

Nu la fel crede insa expertul japonez Nobuo Shimotomai, profesor la Universitatea Hosei. "China a devenit o mare putere si, de aceea, ea doreste sa fie considerata incluisiv o mare forta maritima. In acest scop, ea adoptt o strategie navala, in concordanta cu statutul ei actual", a apreciat Shimotomai.

In opinia lui, constientizarea potentialelor politic si economic determina China la o revizuire a pozitiei sale fata de insulele Spratley, arhipelag revendicat de Japonia, Vietnam, Malaisia, Brunei si Filipine. "Cred ca in relatiile Chinei cu Japonia si Statele Unite, care insista pe libertatea de navigatie in aceasta regiune, problemele nu vor intarzia sa apara. Iar acestor probleme li se vor adauga dezacordurile cu Vietnam, cu Filipine si cu Australia, preocupate de politica Beijingului in zona", afirma expertul japonez.

Cu toate acestea, spune el, sigura cale de surmontare a acestor divergente si momente de tensiune ramane negocierea. "A incerca sa raspunzi la noua doctrina militara a Chinei printr-o intarire a potentialului militar a tarilor vecine nu va face decat sa accelereze cursa inarmarilor", a concluziont Nobuo Shimotomai.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?