X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Expoziție de icoane ce datează din sec. XVI în capitală (FOTO)

21 mai. 2015,, 17:45   Societate
3256 0
В Кишиневе пройдет выставка икон XVI века (ФОТО)
Foto : nationalmuseum.md
În perioada 16 mai – 15 septembrie curent, iubitorii de artă pot vizita expoziția „Candelă nestimată a credinței” din cadrul Muzeului Național de Istorie a Moldovei.

Această expoziție reunește circa 90 de icoane pictate în tempera și ulei pe lemn, reprezentative prin multitudinea de tipuri mariologice, prin diverse stiluri și tehnici picturale. Expoziția are menirea de a promova colecția de icoane din patrimoniul Muzeului.

Datate de la sfîrșitul secolului XVI și pînă la mijlocul secolului XX, icoanele provin în mare parte din Basarabia și Rusia ilustrînd atît modelele celebre – Maica Domnului „Cu trei mîini”, Maica Domnului a Anunțării, Maica Domnului din Vladimir, cît și cele atestate mai rar 0 Maica Domnului „Chip de foc”, Maica Domnului „Trei Bucurii”, Maica Domnului„Maria a aflat har la Dumnezeu”.

În cadrul expoziției se disting icoanele cu pictură dublă, cele cu pictură parțială sau pe blat subțire, icoanele – stampe pe lemn și pe metal. Aceasta este completată cu o serie de icoane turnate în bronz, la fel și cîteva medalioane din aur și argint, obiecte votive, sfeșnice, candele și cruci pectorale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?