Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Bloggerul Eduard Baghirov, condamnat la PUŞCĂRIE pentru organizarea dezordinii în masă în aprilie 2009

24 apr. 2015,, 13:27   Societate
3473 2

Foto: minaevlive.ru

Bloggerul rus Eduard Baghirov a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru organizarea tulburărilor în masă la 7 aprilie 2009. Informaţia a fost confirmată de procurorul care a instrumentat cazul. Decizia a fost pronunţată de Judecătoria Buiucani.

Verdictul a fost pronunţat în lipsa inculpatului, care, pe 19 octombrie 2011 a fost anunţat în căutare după ce a încălcat restricţiile impuse de instanţa de judecată şi a părăsit locul în care urma să-şi execute măsura preventivă – arestul la domiciliu.

Din probele acumulate de procurori pe parcursul urmăririi penale a rezultat: În decursul anului 2008 – primul trimestru 2009, infiltrîndu-se activ în mediul social în calitate de "blogger", "scriitor" şi utilizînd tehnologii de manipulare a maselor, a participat activ la elaborarea şi realizarea măsurilor de factură provocatoare, orientate la subminarea procesului pre şi post electoral pentru alegerile parlamentare din 05.04.2009. Potrivit planului subversiv, aceste distorsionări urmau să poarte caracterul unei "revoluţii Twitter", iar responsabilităţile pentru consecinţele grave ale acţiunilor violente - puse pe seama forţelor de opoziţie.

Sentinţa este cu drept de atac în modul stabilit de lege.

Bloggerul rus a fost reţinut pe 16 iunie 2011, la Chişinău, fiind suspectat de implicare în organizarea dezordinilor în masă, care au avut loc pe 7 aprilie 2009. În octombrie 2011, i-a fost schimbată măsura de arest, din izolator, la domiciliu. După cîteva zile, Baghirov a fugit în Rusia şi a fost dat în căutare internaţională.

Eduard Baghirov spunea anterior că instituţiile de drept de la Chişinău ştiau despre evadarea lui, întrucît a fost urmărit de o maşină.

În iulie 2013, Interpol a anunțat că bloggerul a fost scos de sub urmărire internaţională. Reprezentanții Interpol din Moldova nu au explicat motivele și au declarat că decizia a fost luată de biroul central al instituţiei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?