X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4002

Expert-Grup: Creșterea creditelor neperformante reprezintă un risc inevitabil pentru sectorul bancar al Moldovei

24 apr. 2015,, 12:00   Economie
3258 0
Expert-Grup: Рост проблемных кредитов представляет неизбежный риск для банковского сектора Молдовы
Foto: tribuna.md
Creșterea creditelor neperformante reprezintă un risc iminent pentru sectorul bancar al Moldovei. Înrăutățirea perspectivelor economice pentru anul 2015 va determina reducerea veniturilor populației și companiilor și va cauza dificultăți sporite în rambursarea creditelor. Pe de altă parte, devalorizarea leului deja a generat cheltuieli suplimentare pentru debitorii care obțin venituri în lei la efectuarea plăților aferente creditelor în valută. Acest fapt a fost menționat în analiza sistemului bancar al țării de către expertul economic al Centrului Analitic Independent Expert-Grup Alexandru Fala, relatează NOI.md.

În opinia lui, eventuala oscilație mai puternică pe piața valutară, în paralel cu anticipările pesimiste ale populației ar putea duce la retragerea semnificativă a depozitelor bancare. O asemenea evoluție a situației ar putea determina reducerea lichidității băncilor, iar realizarea acestui scenariu ar putea rămîne constantă pe tot parcursul anului 2015. Totuși, după cum menționează expertul, în ultimii ani băncile din Moldova au acumulat active lichide, ceea ce va putea micșora impactul negativ al retragerii mijloacelor de pe depozitele bancare.

Alexandru Fala a specificat că încă o problemă este lipsa încrederii populației în instituțiile publice, deoarece toate structurile responsabile pentru securitatea economică practic au dat „undă verde”, în mod tacit, realizării tranzacțiilor frauduloase din sectorul financiar. Acest fapt a determinat scăderea bruscă a încrederii populației în aceste instituții. În afară de aceasta, ilegalitățile constante în sectorul financiar au cauzat diminuarea încrederii populației în bănci, iar neîncrederea în structurile publice și instituțiile financiare, în condițiile instabilității economice, ar putea duce la consecințe și mai nefavorabile. Astfel, în contextul oscilațiilor financiare nefavorabile populația ar putea fi indignată de declarațiile reprezentanților puterii și ar putea acționa contrar recomandărilor funcționarilor.

Expertul menționează că pentru înrăutățirea situației în sectorul bancar sînt responsabile și structurile publice menite să asigure securitatea economică a statului, care nu au întreprins măsurile necesare. Instituirea administrării speciale la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, creditarea acestor bănci și investigația efectuată de Comisia parlamentară specială au fost acțiuni întîrziate, menite doar să atenueze consecințele operațiunilor frauduloase. După cum specifică Alexandru Fala, dispunînd de instrumentele necesare, instituțiile de stat nu le-au folosit pentru prevenirea realizării operațiunilor dubioase. El a reamintit că Legea instituțiilor financiare prevede în mod direct că BNM poate restricționa activitatea băncilor, poate delimita, suspenda sau interzice anumite tranzacții sau operațiuni în condițiile în care acestea reprezintă pericol pentru interesele depponenților sau banca este antrenată în operațiuni riscante sau dubioase.

Expertul consideră că administrația președintelui și Guvernul ar putea utiliza platforma Consiliului de Securitate sau a Comisiei Naționale pentru Securitate Financiară pentru a discuta implicarea altor instituții, cum ar fi Procuratura și Centrul Național Anticorupție. La rîndul său, Procuratura și Centrul Național Anticorupție ar trebui să inițieze o investigație serioasă pentru elucidarea operațiunilor dubioase în cele trei bănci problematice. Parlamentul la fel ar putea avea un rol decisiv, fiind în stare să-i demită pe conducătorii ineficienți ai structurilor publice și să utilizeze instrumentele legislative pentru combaterea operațiunilor dubioase.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?